U mnie kolejna zapiekanka. Nie wiem czy to dobrze czy to źle ale robię je dość często. W ciągu tygodnia kiedy jestem zajęta i pracuję, nie mam za bardzo czasu na robienie złożonych obiadów.
Dania jednogarnkowe, zapiekanki, sałatki czy pieczone mięsa w ciągu tygodnia są moimi najlepszymi przyjaciółmi.
W zapiekankach, które robię zazwyczaj znajdują się ziemniaki. Łączę je w zależności od pory roku z warzywami takimi jak cukinia, bakłażan, pomidor, brokuł, kalafior czy fasolka.
Poza warzywami do moich zapiekanek zazwyczaj dodaję również inne dodatki. Tak jak w przypadku warzyw wszystko zależy od tego jakie mięso, kiełbasę czy owoce morza akurat mam u siebie w lodówce lub zamrażalniku.
Plusem zapiekanki jest również to, iż zrobić ją można na kilka dni. Dzięki temu nie musicie codziennie gotować obiadów a wolny czas poświęcić na odpoczynek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę.
- 60 dkg mięsa mielonego z indyka
- 75 dkg ziemniaków + 1 łyżeczka soli
- 1 średniej wielkości cebula
- 20 dkg mrożonej, zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 200 ml śmietanki (30%)
- 100 ml mleka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka masła
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z indykiem.
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka wraz z łyżeczką soli. Ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki są już ugotowane, odlać wodę i utłuc je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać masło, mleko oraz musztardę. Wymieszać bardzo dokładnie.
Cebulę obrać, drobno pokroić, włożyć na patelnię. Dodać olej. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty po czym dodać mielone mięso z indyka. Kontynuować smażenie na małym ogniu przez 10 minut.
Do podsmażonego mięsa dodać mrożoną fasolkę szparagową, śmietankę, sól oraz pieprz. Kontynuować smażenie przez 15 minut.
Do naczynia żaroodpornego włożyć podsmażone mięso z fasolką. Na wierzch mięsa wyłożyć puree ziemniaczane. Puree równo rozsmarować, tak aby pokryło dobrze mięso.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut do godziny.
Zapiekankę podawać gorącą samą lub z dodatkiem ulubionej surówki.

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę.
Użyłam szklanej, żaroodpornej formy do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów.
Puree ziemniaczane możecie na mięso wyłożyć łyżką i potem uformować widelcem. Możecie także użyć rękawa cukierniczego z tylką i wycisnąć puree za jej pomocą.
W mojej zapiekance znalazło się mięso z piersi indyka. Mięso z indyka zastąpić możecie dowolnie wybranym mięsem mielonym. Uważajcie z mięsem wieprzowym, gdyż jest ono zdecydowanie bardziej tłuste niż pozostałe rodzaje mięsa.
Śmietanka 30%, 36% czy śmietanka do zupy będą najlepsze w tej zapiekance. Śmietana 18% czy 12% po upieczeniu mogą podejść wodą.
Lubisz zapiekanki ziemniaczane? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę z młodych ziemniaków.
Dodaj komentarz