Sernik japoński to połączenie ciasta serowego z ciastem biszkoptowym. Konsystencja tego sernika jest niezwykle lekka, delikatna i puszysta. Pieczenie sernika japońskiego różni się nieco od pieczenia tradycyjnych serników, gdyż ten akurat sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Ta forma pieczenia sprawia, iż ciasto jest wilgotne, nie pęka w trakcie pieczenia i nie wyrasta zbytnio, a do tego jest w miarę równe.
Przygotowanie sernika japońskiego rozpoczyna się od połączenia ze sobą płynnych składników takich jak serek, mleko oraz masło, dodania do nich żółtek i kolejno suchych składników oraz ubitych z cukrem białek. Masę serową wlewa się do formy do pieczenia, którą umieszcza się na większej blasze, wlewa wrzącą wodę i wstawia całość do piekarnika. Sernik pieczony jest w niskiej temperaturze przez około półtorej godziny. Po upieczeniu, a przed podaniem sernik japoński należy całkowicie wystudzić. Podawać można go udekorowanego cukrem pudrem, czekoladą, dżemem owocowym bądź frużeliną. Śmiało polecam poniższy przepis na sernik japoński i życzę udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik japoński.
- 300 g serka kremowego (typu Philadelphia)
- 150 g cukru pudru
- 6 dużych jajek
- 60 g masła
- 160 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Jak zrobić sernik japoński.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski włożyć serek, małym strumieniem wlać mleko i wymieszać. Kolejno dodać płynne masło, ponownie całość wymieszać, najlepiej za pomocą ręcznego ubijaka. Następnie, dodać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny i wmieszać przesiane przez sitko mąki, nie na raz a partiami. Do osobnej miski włożyć białka jajek wraz z solą, ubić na sztywną pianę. Do piany małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Ubite białka delikatnie wmieszać do may serowej.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wlać do niej masę serową. Z zewnątrz bardzo dokładnie formę zabezpieczyć folią aluminiową, gdyż sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. Na dużą blachę wlać wrzącą wodę, wody powinno być na tyle dużo, aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem. Na blasze ułożyć formę z ciastem, a następnie wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Sernik piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i pozostawić sernik na 15 minut. Przed wyłożeniem ciasta z formy sernik należy całkowicie wystudzić. Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem i wstawić do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc sernik japoński.
Jeśli w masie serowej po dodaniu do niej mąki utworzą się grudki, całość należy przetrzeć przez gęste sitko.
Oddzielając białka od żółtek należy uważać, aby żółtko nie dostało się do białek. Jeśli tak się stanie należy je od razu usunąć, gdyż trudno będzie ubić białka na puszystą pianę. Najlepsze do ubijania są białka, które mają temperaturę pokojową, gdyż w trakcie ubijania lepiej się pienią.
Ciasto piekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.
Sernik można piec w kąpieli wodnej lub można także na spód piekarnika wstawić blachę z wodą. Jeśli decydujemy się na pieczenie sernika w kąpieli wodnej wtedy musimy się upewnić, iż forma do pieczenia jest na tyle dobrze zabezpieczona, iż w trakcie pieczenia do ciasta nie dostanie się woda. Poza szczelnym owinięciem formy folią aluminiową, dodatkowo można włożyć ją do większej formy do pieczenia i razem ułożyć całość na blasze z wodą.
Szukasz przepisu na sernik? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik z masą krówkową.


Dodaj komentarz