Z płatków owsianych zrobić można całą masę pysznych smakołyków. Można z nich na przykład przygotować pyszne pieczone słodkości lub podać je z dodatkiem jogurtu czy w formie owsianki. Teraz na topie są batony “mocy” i niemocy, które kosztują fortunę. Jak dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto, gdyż w domu za cenę jednego batona możemy zrobić ich całą masę. A co ważniejsze, wiemy dokładnie jakiej jakości są składniki, których do ich przygotowania używamy.
Poniżej z płatków owsianych przygotowałam zdrowe batony. Płatki połączyłam z puree jabłkowym i suszonymi owocami. Po dokładnym wymieszaniu składników rozprowadziłam je na blaszce do zapiekania i piekłam w piekarniku. Batony były bez glutenu, gdyż płatki owsiane po które sięgnęłam były w wersji bezglutenowej. Polecam Wam poniższy przepis na batony bezglutenowe z jabłkiem. Sprawdzą się podane na śniadanie oraz jako przekąska.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na batony bezglutenowe.
- 25 dkg puree z jabłek
- 2 łyżki suszonych jagód
- 2 łyżki suszonej morwy białej
- 1 łyżka suszonych owoców Goji
- 2 łyżki ksylitolu
- 20 dkg płatków owsianych bezglutenowych
- 1 duże jabłko

Jak zrobić batony bezglutenowe z jabłkiem.
Jagody, morwę i owoce Goji połączyć z puree jabłkowym. Moczyć całość przez godzinę.
W misce wymieszać płatki owsiane, ksylitol, jabłko pokrojone w kostkę oraz puree jabłkowe z namoczonymi owocami.
Kolejno, masę przełożyć na małą, prostokątną blachę do pieczenia – blachę warto jest wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepły baton pokroić na średniej wielkości prostokąty. Podawać wystudzone.
Warto wiedzieć robiąc batony bezglutenowe z jabłkiem.
Puree jabłkowe przygotowałam w bardzo prosty sposób. Jabłka pokroiłam w kostkę, dodałam odrobinę wody i gotowałam na małym ogniu do momentu, aż zmiękły. Całość zmiksowałam.
Batony sprawdzają się jako drugie śniadanie albo szybka przekąska.
Warto trzymać je w lodówce i podawać zimne.
Lubisz ciasta bezglutenowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bezglutenowe ciastka z mąki teff.
Dodaj komentarz