Kuchnia francuska dzięki swojej różnorodności zagościła na dobre w wielu domach. Króluje i u mnie w domu, a dania tejże kuchni należą do jednych z moich ulubionych.

Kuchnia ta jest bardzo niejednolita, zupełnie tak jak ja i moje gotowanie. W domu gotuję wszystkiego po trochu i nigdy nie jestem w stanie stwierdzić jakie danie jest moim ulubionym.
Nie będę dzisiaj dla Was robić żabich udek czy ślimaków, które notabene ubóstwiam. Proponuję bardziej przyziemną potrawę. Jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, czyli tartę. Moja propozycja to tarta francuska z kurczakiem robiona na kruchym cieście. Poza kurczakiem w tej tarcie znajdziecie również pora, ziemniaki oraz boczek.
Kruche ciasto na tartę jest bardzo proste do zrobienia, nie potrzebuje ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Jego podstawą jest mąka, masło, jajko oraz przyprawy. Po wyrobieniu, ciasto na jakiś czas ląduje w lodówce, później jest chwilę podpiekane, a na koniec wypełniane nadzieniem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na tartę francuską z kurczakiem.
Kruche ciasto:
- 15 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 10 dkg masła
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz)
Nadzienie:
- 30 dkg pora
- 30 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1 pierś z kurczaka
- 10 dkg surowego boczku
- 3 jajka
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- szczypta białego pieprzu
Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta
Jak zrobić tartę francuską z kurczakiem.
Kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, imbir, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie posiekać nożem. Kiedy składniki zaczynają się łączyć w całość, dodać jajko. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na tyle cienko, aby pokryło spód i brzegi formy do pieczenia. Formę do pieczenia wysmarować margaryną, a następnie dokładnie wyłożyć ciastem, którego spód nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na wierzchu ciasta wyłożyć papier do pieczenia, na który wysypać ziarna grochu bądź kulki obciążające. Groch lub inne nasiona powinny na tyle obciążyć papier, aby w trakcie pieczenia ciasto nie wyrosło.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20 minut. Kolejno, podpieczone ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika i wypełnić nadzieniem.
Nadzienie do tarty: por pokroić w cienkie krążki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i przesmażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka.
Surowy boczek pokroić w bardzo małą kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący.
W misce połączyć jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać wystudzonego kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Łyżkę podsmażonego boczku odłożyć do posypania wierzchu tarty.
Nadzieniem wypełnić uprzednio podpieczoną tartę. Po wierzchu posypać całość podsmażonym boczkiem. Tartę z powrotem wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie przez godzinę. Po upieczeniu, a przed podanie, tartę wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc tartę francuską z kurczakiem i boczkiem.
Tarta najlepiej smakuje podawana na zimno. Fajnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska.
Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 25-u centymetrów.
Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Galaretkę z kurczaka.
Dodaj komentarz