Proste ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami to pyszny wypiek z owocami sezonowymi, który koniecznie musicie przygotować w sezonie na rabarbar i truskawki. To domowe ciasto ma aksamitną, kremową i delikatną konsystencję, jest maślane i dosłownie rozpływa się w ustach. Bez problemu każdy jest w stanie je upiec i wyjdzie ono każdemu, gdyż jest to ciasto, które zawsze się udaje. Ucierane ciasto z truskawkami i rabarbarem jest idealne na deser, świetnie sprawdzi się zarówno w tygodniu, jak i na weekend. To doskonały wybór na szybkie ciasto na niedzielę, idealne do kawy lub na spotkanie z bliskimi. Zachęcam was po sięgniecie po poniższy przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami.
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka „L”
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g mąki pszennej
- 150 g truskawek
- 150 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami.
Do miski miksera planetarnego wkładamy miękkie masło, a następnie dodajemy przesiany cukier puder i ucieramy składniki przez około pięć minut, aż masa stanie się puszysta. Kolejno, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku. Po dodaniu jajek wsypujemy proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę pszenną, którą najlepiej dodawać partiami, a nie całą na raz. Na końcu dodajemy otartą skórkę pomarańczową, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta układamy kawałki rabarbaru oraz pokrojone truskawki. Blaszkę z przygotowanym ciastem ucieranym z rabarbarem i truskawkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu domowe ciasto z owocami wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a po całkowitym ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami.
Ciasto piekę w blaszce o wymiarach 24 na 24 centymetra.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło warto jest wyjąć na godzinę przed robieniem ciasta z lodówki.
Rabarbar kroję na kawałki o szerokości około pół centymetra każdy a truskawki przekrawam na ćwiartki.
Lubisz ciasta ucierane z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem i masą kajmakową.


Dodaj komentarz