Długo czekałam na sezon rabarbarowy. W końcu jest i korzystam z niego maksymalnie.
W najbliższych dniach na blogu pojawi się zdecydowana ilość przepisów na dania z rabarbarem. Będą to nie tylko przepisy na słodkie smakołyki. Podam Wam także co najmniej jeden przepis na mięsne danie obiadowe z rabarbarem właśnie.
Dzisiaj jednak na słodko jeszcze. Na słodko i na kwaskowato, gdyż tarta jaką chcę Wam zaproponować łączy w sobie kwaskowy smak rabarbaru właśnie ze smakiem słodkiej bezy. Całość na kruchym cieście. Koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na tartę z rabarbarem.
Kruche ciasto:
- 175 gr mąki pszennej
- 10 dkg masła lub margaryny
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Beza:
- 4 białka
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wkładka rabarbarowa:
- 60 dkg rabarbaru
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy do pieczenia, dodatkowa mąka do podsypania ciasta oraz nasiona lub kulki do obciążenia ciasta.
Jak zrobić kruchą tartę rabarbarową z bezą.
Kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, krojoną w małą kostkę margarynę, dodać także szczyptę soli oraz cukru. Posiekać nożem. Kiedy składniki zaczynają schodzić się w jedną całość dodać żółtko oraz wodę. Wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć metalową formę na tartę, uprzednio lekko nasmarowaną margaryną. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na który wysypać nasiona grochu lub specjalne kulki celem obciążenia papieru.
Formę włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 15-u minutach wyjąć ciasto, zdjąć papier oraz nasiona i wstawić ponownie do piekarnika na 5 minut.
Rabarbar: kiedy w piekarniku podpieka się kruche ciasto przygotować możemy rabarbar. Każdą z łodyg umyć a następnie pokroić w małe kawałki długości około 2 centymetrów. Pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, wyłożyć rabarbarem i ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. Ta sama temperatura.
Beza: do miski włożyć białka oraz szczyptę soli. Ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać połowę cukru pudru (nie na raz), kontynuować ubijanie. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ubijać po czym dodać pozostały cukier puder (nie na raz).
Podpieczoną tartę z rabarbarem wyjąć z piekarnika, pokryć białkową bezą. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni Celsjusza. Wstawić ciasto na 25 minut. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki a ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kruchą tartę rabarbarową.

Składniki na kruche ciasto możecie połączyć w mikserze kuchennym. Będzie szybciej i mniej się napracujecie 😉
Do przygotowania kruchego ciasta użyłam margaryny bez laktozy.
Ubite białka możecie na ciasto wyłożyć łyżką albo sięgnąć po rękaw kuchenny. U mnie sprawdził się rękaw 🙂
Użyłam okrągłej, metalowej formy na tartę o średnicy 24,5 cm.
Lubisz rabarbar? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tort eklerkowy z rabarbarem.
Dodaj komentarz