Andrut z czekoladą robiła moja babcia. Jako dziecko zajadałam się nim jak szalona.
Andrut robiony przez babcię był na “prawdziwej śmietanie” jak to ona zawsze mówiła. Była to śmietana robiona z domowego mleka krowiego.
Tamte czasy są już tylko pięknym wspomnieniem, o którym przypomina mi robiony od czasu przeze mnie andrut.
Dla męża zrobiłam go po raz pierwszy i wychodzi na to, iż bardzo mu posmakował. Zanosi się na to, iż andrut będzie częstym gościem w naszym domu.
Nie mam z tym najmniejszego problemu 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na andrut.
- 20 dkg cukru kryształu
- 12,5 dkg margaryny w kostce
- 550 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 5 dkg kakao
- 1 opakowanie andruta (moje miało 20 dkg)
Jak zrobić andrut z masą czekoladową.
Do garnka włożyć cukier kryształ, pokrojoną w kostkę margarynę, kakao oraz kwaśną śmietanę. Zagotować po czym gotować na małym ogniu przez godzinę i dziesięć minut, mieszając bardzo często.
Masę wystudzić nie powinna być jednak całkowicie zimna.
Na desce do ciasta ułożyć pierwszy płat andruta, na niego wylać część masy, którą równomiernie rozprowadzić. Powtórzyć tę czynność tyle razy ile mamy płatów andruta.
Kiedy przełożymy wszystkie płaty andruta masą, przykryć gotowy andrut folią aluminiową, na której ułożyć drewnianą deskę do krojenia. Andrut włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny.
Podawać pokrojony w kostkę.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc andrut z masą czekoladową.

Najlepsza do andruta będzie kwaśna śmietana. Można ewentualnie sięgnąć po kremówkę lecz andrut nie będzie miał takiego samego smaku jak przy użyciu kwaśnej śmietany.
Gotującą się masę czekoladową należy nieustannie mieszać, w przeciwnym razie może się przypalić.
Lubisz czekoladę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Najlepsze ciasto czekoladowe.
Andruty to smak mojego dzieciństwa 🙂 Pyszności !
Mojego też 🙂 Pozdrawiam