Macie ochotę na intensywny w smaku, domowy barszcz czerwony? Jeśli tak to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami przepisem na zakwas z buraczków czerwonych. Zakwas zrobiłam, gdyż planowałam ugotować barszcz czerwony. Tak też się stało ostatnio 🙂
Barszcz czerwony, ten domowy oczywiście, zrobiony we właściwy sposób smakuje wspaniale. Używając dużej ilości buraków, dodatkowych warzyw i ziół osiągnąć możemy intensywny smak barszczu. Dodatkowo koncentrat buraczany dość znacznie wyostrza jego smak.
Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów.
Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i śmietany. Jest to tzw. barszcz po ukraińsku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na barszcz czerwony.
- 250 ml domowego zakwasu z buraka
- 1,5 kg buraczków ćwikłowych
- 1 mały seler (korzeń)
- 1 duża pietruszka (korzeń)
- 2 liście laurowe
- kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków)
- 1 duże kwaskowe jabłko
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1,8 litra wody
- 1 mały por
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 duża marchew
- 1,5 łyżki soli
Jak zrobić barszcz z buraków ćwikłowych.
Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka.
Marchew, pietruszkę i selera także obrać, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych buraków.
Pora umyć, pokroić w krążki. Włożyć do garnka.
Do warzyw wlać wodę, dodać liście laurowe i grzyby. Wstawić na ogień, zagotować po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 1,5 godziny.
Po 1,5 godziny dodać pokrojone w plastry jabłko (wraz ze skórką), sól, pieprz i cukier oraz sok z cytryny. Kontynuować gotowanie przez kolejną godzinę. Na sam koniec wlać zakwas buraczany i barszcz tylko zagotować (nie kontynuować gotowania).
Barszcz wystudzić. Kiedy zimy przelać przez gęste sitko.
Gotowy barszcz podawać z jajkiem, warzywami, uszkami czy jako pitny dodatek do krokietów.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc barszcz czerwony.

Barszcz czerwony można dodatkowo doprawić suszonym majerankiem. Ja tym razem nie dodałam tego zioła.
Użyłam suszonych grzybów prawdziwków. Grzyby przed dodaniem do barszczu należy namoczyć w wodzie.
Lubisz buraki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ćwikłę z chrzanem.
Dodaj komentarz