Nic tak nie poprawia humoru i nie wprawia w dobry nastrój jak solidny kawałek ciasta czekoladowego.

To ciasto czekoladowe na pewno nie zawiedzie waszych oczekiwań. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, nieprzesadnie słodkie i cudownie pyszne.
Ciasto przełożone jest kremem czekoladowym na bazie ganache i serka mascarpone. Po wierzchu posypane pistacjami.
Sprawdzi się doskonale jako ciasto do kawy ale także jako ciasto urodzinowe czy przygotowane na inną dowolną okazję.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe:
- 300 g mąki bez glutenu
- 80 g kakao bez cukru
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczka soli morskiej
- 250 ml kefiru
- 125 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 280 ml kawy parzonej
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła bez soli
- 250 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 4 łyżki pistacji
Jak upiec czekoladowe ciasto bez glutenu.
Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebne będą nam dwie duże miski. Do pierwszej miski przesiać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i sól.
Do drugiej miski wbić jajka, wsypać brązowy cukier, dodać kefir, ekstrakt waniliowy oraz olej. Składniki w każdej z misek wymieszać.
Do mokrych składników wsypać składniki suche. Szybko wymieszać. Kiedy składniki są już połączone partiami wlać gorącą kawę, cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, nie wykładać boków. Ciasto wylać do formy. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez godzinę. Czy ciasto jest upieczone sprawdzić można wbijając drewnianą wykałaczkę w jego środek. Jeśli po wyjęciu wykałaczka jest sucha ciasto jest gotowe.
Upieczone ciasto wystudzić.
Krem czekoladowy: do garnka wlać kremówkę, podgrzać. Kiedy śmietanka zaczyna się gotować zdjąć garnek z ognia. Dodać masło oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać intensywnie do bardzo dokładnego połączenia się składników. Masa powinna lekko zgęstnieć. Wystudzić.
Kiedy czekoladowy ganache jest już zimny lecz nadal płynny można zacząć robić krem.
Do miski włożyć mascarpone. Serek rozmieszać mikserem (jakieś 10 sekund), po czym partiami dodać czekoladowy ganache (około 3-4 partie). Krem ubijać mikserem, do momentu w którym zgęstnieje (nie za długo jednak, gdyż może zacząć się ważyć, około minuty maksymalnie). Gotowy krem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotowanie pistacji. Orzechy pistacjowe włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach odlać wodę, orzechy wyłożyć na papierowym ręczniku, zdjąć lupkę a następnie posiekać.
Złożenie ciasta: ciasto rozkroić wzdłuż na trzy równe blaty. Blaty przełożyć kremem. Na wierzch ciasta wyłożyć tylko odrobinę kremu, który posypać posiekanymi pistacjami.
Smacznego!

Warto wiedzieć piekąc ciasto czekoladowe z kremem.
Użyłam miksu mąki bezglutenowej. Możecie zamiast mąki bezglutenowej wykorzystać także mąkę pszenną.
Forma do pieczenia, której użyłam miała średnicę 21 centymetrów.
Ciasto po wierzchu dodatkowo udekorowałam kwiatami z masy cukrowej.
Lubisz ciasta intensywnie czekoladowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe z wiśniami.
Dodaj komentarz