Są takie owoce, które świetnie sprawdzają się zarówno w deserach jak i daniach wytrawnych. Figi niewątpliwie zaliczają się do tychże owoców.
Pierwsze figi w tym roku jadłam miesiąc temu w Chorwacji. W piątek zaś moja węgierska babcia dała mi koszyczek fig z Budapesztu.
Pierwsze co zawsze rzuca mi się w oczy jak porównuję figi, które jem w Chorwacji do tych, które mam na Węgrzech to ich kolor. Te kupione w Chorwacji są intensywnie żółte, mniejsze. Za każdym razem figi, które dostaję od babci lub teściowej są intensywnie fioletowe i duże. Może to zależy od odmiany drzewa figowego ale rok w rok mam te same spostrzeżenia jedząc figi chorwackie i węgierskie.
Jak już dostałam te figi w piątek to najpierw parę zjadłam ale resztę zostawiłam na wczoraj. Ciasto na weekend miałam już gotowe więc nie chciałam piec kolejnego. Figi zdecydowałam się wykorzystać do sałatki.
Uwielbiam połączenie fig, które w swoim smaku są intensywnie słodkie, z serem. Nie ma znaczenia jaki to rodzaj sera, gdyż figi cudownie komplementują praktycznie każdy ser. Do sałatki użyłam fety, dodałam także orzechy włoskie, komosę ryżową i szpinak. Stworzyłam nie tylko sałatkę ale bombę witaminową, w której fantastycznie łączą się różne smaki i formy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z figami.
- 10 dkg trójkolorowej komosy ryżowej (quinoa)
- 20 dkg sera feta
- 10 orzechów włoskich
- 10 dużych, dojrzałych fig
- 8 dkg świeżego szpinaku
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu kwiatowego
Jak zrobić sałatkę z figami i komosą.
Komosę ryżową ugotować według instrukcji na opakowaniu. W przypadku komosy, której użyłam sugerowany czas gotowania był 25 minut.
Po ugotowaniu komosę przelać przez durszlak, wystudzić.
Figi umyć, pokroić na ćwiartki lub połówki.
Orzechy włoskie pokruszyć w dłoniach na duże kawałki.
Ser feta pokroić w dużą kostkę.
Sos: w małym kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i miodem.
Wszystkie składniki włożyć do miski lub ułożyć na dużym półmisku jeden obok drugiego. Po wierzchu skropić sosem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę.

Możecie użyć komosy ryżowej jednokolorowej, nie ma znaczenia. Ja akurat miałam w domu komosę trójkolorową. Nie soliłam wody, w której gotowałam komosę.
Orzechy włoskie zawsze przechowuję w łupinach. Kiedy potrzebuję wykorzystać orzechy do jakiegoś przepisu, rozbijam je na bieżąco a nie wcześniej. Orzechy wyjęte z łupiny tracą swój smak.
W tym przepisie wykorzystałam fetę bez laktozy.
Lubisz sałatki z dodatkiem fig? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z fig z rukolą i kozim serem.
Dodaj komentarz