Wegańska kasza gryczana z ciecierzycą, tofu i pomidorami
||||||

Kasza gryczana z tofu

Prażona kasza gryczana z wędzonym tofu, ciecierzycą i pomidorami to danie wegańskie, na które zapraszam Was dzisiaj. Danie to jest lekkie, niezapychające prze co świetnie sprawdza się podane w trakcie dnia na przykład jako lunch. Kaszę gryczaną z tofu podaję z dodatkiem jogurtu jako danie główne, można ją jednak podać także jako dodatek chociażby do mięs. Przygotowanie kaszy gryczanej z tofu zaczynam od ugotowania kaszy. W momencie, w którym gotuje mi się kasza robię sos pomidorowy z tofu i ciecierzycą. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem. Gotowy sos łączę z miękką kaszą. Danie podaję polane jogurtem i oprószone świeżo-krojoną natką pietruszki. Zapraszam po przepis na kaszę gryczaną z tofu.

Jeśli macie ochotę podać tę kaszę z tofu jako dodatek, poniżej kilka propozycji na dania mięsne, z którymi to danie smacznie się komponuje.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Wegańska kasza z tofu, ciecierzycą i pomidorami
Kasza z wędzonym tofu

Składniki na kaszę gryczaną z tofu.

  • 100 g kaszy gryczanej prażonej w torebkach
  • 300 g wędzonego tofu
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g ciecierzycy z puszki (ciecierzyca + zalewa)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki
  • jogurt do podania

Jak zrobić kaszę gryczaną z tofu.

Kaszę gryczaną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 14 minut od zagotowania się wody. Ugotowaną kaszę wyjąć z garnka i odstawić na 2 minuty.

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do garnka i dodać oliwę. Smażyć przez kilka sekund, po czym dodać krojone pomidory z puszki, ciecierzycę wraz z zalewą oraz pokrojony w kostkę ser tofu. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowaną kaszę, sól oraz pieprz i kontynuować gotowanie przez 2 minuty. Kaszę gryczaną z tofu podawać z jogurtem, posypaną świeżo krojoną natką pietruszki.

Wegańska kasza gryczana z ciecierzycą, tofu i pomidorami
Kasza z wędzonym tofu

Warto wiedzieć robiąc kaszę gryczaną z tofu.

Ser tofu pokroiłam w kostkę wielkości 1,5-2 centymetra.

W tym daniu najlepsze będzie wędzone tofu. Jeśli nie uda Wam się zakupić wędzonego tofu, to możecie użyć tofu naturalnego jednak smak dania będzie mniej wyrazisty.

W wersji wegańskiej polecam podać to danie z jogurtem sojowym. Dla nie wegan, jogurt naturalny oraz jogurt grecki będą dobrym dodatkiem uzupełniającym całość.

Lubisz tofu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę miso z tofu.

Wegańska kasza z ciecierzycą i pomidorami
Kasza z wędzonym tofu
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kasza gryczana z tofu
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *