Prażona kasza gryczana z wędzonym tofu, ciecierzycą i pomidorami to danie wegańskie, na które zapraszam Was dzisiaj. Danie to jest lekkie, niezapychające prze co świetnie sprawdza się podane w trakcie dnia na przykład jako lunch. Kaszę gryczaną z tofu podaję z dodatkiem jogurtu jako danie główne, można ją jednak podać także jako dodatek chociażby do mięs. Przygotowanie kaszy gryczanej z tofu zaczynam od ugotowania kaszy. W momencie, w którym gotuje mi się kasza robię sos pomidorowy z tofu i ciecierzycą. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem. Gotowy sos łączę z miękką kaszą. Danie podaję polane jogurtem i oprószone świeżo-krojoną natką pietruszki. Zapraszam po przepis na kaszę gryczaną z tofu.
Jeśli macie ochotę podać tę kaszę z tofu jako dodatek, poniżej kilka propozycji na dania mięsne, z którymi to danie smacznie się komponuje.
- Pikantne udka z kurczaka
- Pieczone podudzia z kurczaka w boczku
- Piersi z kaczki
- Kofty
- Tradycyjny schabowy
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kaszę gryczaną z tofu.
- 10 dkg kaszy gryczanej prażonej w torebkach
- 30 dkg wędzonego tofu
- 40 dkg pomidorów z puszki
- 40 dkg ciecierzycy z puszki (ciecierzyca + zalewa)
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- mały pęczek świeżej natki pietruszki
- jogurt do podania
Jak zrobić kaszę gryczaną z tofu.
Kaszę gryczaną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 14 minut od zagotowania się wody. Ugotowaną kaszę wyjąć z garnka i odstawić na 2 minuty.
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do garnka i dodać oliwę. Smażyć przez kilka sekund, po czym dodać krojone pomidory z puszki, ciecierzycę wraz z zalewą oraz pokrojony w kostkę ser tofu. Zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać ugotowaną kaszę, sól oraz pieprz i kontynuować gotowanie przez 2 minuty. Kaszę gryczaną z tofu podawać z jogurtem, posypaną świeżo krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc kaszę gryczaną z tofu.
Ser tofu pokroiłam w kostkę wielkości 1,5-2 centymetra.
W tym daniu najlepsze będzie wędzone tofu. Jeśli nie uda Wam się zakupić wędzonego tofu, to możecie użyć tofu naturalnego jednak smak dania będzie mniej wyrazisty.
W wersji wegańskiej polecam podać to danie z jogurtem sojowym. Dla nie wegan, jogurt naturalny oraz jogurt grecki będą dobrym dodatkiem uzupełniającym całość.
Lubisz tofu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę miso z tofu.







Dodaj komentarz