Kopytka są potrawą mączną przygotowaną z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, połączonych z mąką i jajkiem. Tradycyjne kopytka robione są z mąki pszennej. Podawać można je z dodatkiem sosów np. pieczarkowego lub pomidorowego, z gulaszem, polane masłem bądź serwować je jako dodatek do dań mięsnych.
Kopytka smakują pysznie podsmażone na maśle. Można je zatem śmiało odgrzać na następny dzień i podać odsmażane z chrupiącą skórką.
Poniższy przepis na kopytka bazuje na mące bezglutenowej, którą możecie oczywiście zastąpić mąką pszenną. Kopytka zaserwowałam z kremowym sosem pomidorowym i mozzarellą.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na kopytka.
Kopytka:
- 700 g ziemniaków
- 2 łyżki soli
- 120 g mąki bezglutenowej (mix mąk do kupienia w sklepach)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
Sos z pomidorów i mozzarelli:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 3 łyżki pesto czerwonego lub zielonego
- pieprz
- 2 łyżeczki soli
- 1 średnia cebula czerwona
- 125 g mozzarelli
Jak zrobić kopytka z sosem.
Kopytka: ziemniaki obrać i ugotować w wodzie osolonej jedną łyżką soli. Po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki lekko przestudzić i ciepłe jeszcze przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jajko oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, Z każdej części zrobić wałek, po górze spłaszczyć na całej długości bokiem noża. Kroić romby o szerokości 3 do 4-ech centymetrów.
W garnku zagotować wodę wraz z dodatkiem łyżki soli. Kiedy woda zaczyna się gotować wkładać kopytka. Delikatnie mieszać łyżką cedzakową. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, od momentu wypłynięcia potrzymać je w wodzie przez 2 minuty.
Kopytka wyjmować na durszlak, przelewać zimną wodą i pozostawiać do ocieknięcia. Kiedy kopytka ociekną z wody polać je roztopionym masłem.
Sos pomidorowy: na dużą patelnię włożyć pesto, pokrojone w kostkę pomidory oraz pokrojoną cebulę. Dodać sól oraz pieprz. Gotować na średnim ogniu przez 35 do 40 minut, po czym ugotowane składniki zmiksować. Do zmiksowanego sosu dodać utartą na tarce o dużych oczkach mozzarellę. Bardzo dokładnie wymieszać do lekkiego rozpuszczenia się mozzarelli.
Kopytka podawać polane sosem i posypane mozzarellą.

Warto wiedzieć robiąc kopytka z sosem pomidorowym.
Do przygotowania kopytek sięgnęłam po mieszankę mąk bezglutenowych. Taką mieszankę mąk z łatwością dostać można w większych sklepach.
Możecie oczywiście przygotować tradycyjne kopytka z mąki pszennej, wystarczy w tym przepisie tą mąką zastąpić mąkę bezglutenową.
Ziemniaki od wielkości należy gotować pomiędzy 20 a 25 minut.
Lubisz dania z ziemniaków? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

Dodaj komentarz