Przyprawa Shawarma
Shawarma to klasyczne danie kuchni arabskiej robione z mięsa – jagnięciny, kurczaka, indyka, wołowiny lub mieszanych mięs. Mięso po doprawieniu umieszczane jest pionowo na rożnie, a następnie powoli pieczone. Najczęściej upieczone mięso kroi się na cienkie plasterki i podaje z tabbouleh, pieczywem, warzywami oraz różnymi sosami. Popularne przyprawy wykorzystywane do doprawienia mięsa to cynamon, papryka, goździk, kmin, kurkuma i pieprz cayenne. Ta domowa przyprawa shawarma, na którą mam dla was przepis poniżej, jest wyrazista, aromatyczna i super szybka w przygotowaniu. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście, to czeka was prawdziwa uczta. Przyprawę tą używać można do wszystkich ulubionych mięs oraz warzyw i w tym oczywiście do kurczaka shawarma. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na przyprawę shawarma i mam nadzieję, iż będziecie ją robić tak często jak jest to tylko możliwe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na przyprawę Shawarma.
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 i 1/2 łyżeczka mielonej kurkumy
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczka mielonego kminu
- 1/4 łyżeczka pieprzu cayenne
- 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczka mielonych goździków
- 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Jak zrobić przyprawę Shawarma.
Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przyprawę przetrzymywać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub pojemniku.

Warto wiedzieć robiąc przyprawę Shawarma.
Przechowywana w szczelnym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu mieszanka przypraw, zachowa świeżość do 6 miesięcy. Z czasem może ona jednak stracić swój smak i intensywność. Jeśli zauważysz, iż nie jest ona wystarczająco intensywna oznacza to tylko tyle, iż nadszedł czas na przygotowanie nowej porcji.
Lubisz domowe przyprawy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Przyprawę kreolską.

