Wątróbka smażona “chodziła” za mną już od jakiegoś czasu.
W końcu zebrałam się sobie i ją zrobiłam.
Z wątróbki dość często robię pasztet . Jest bardzo szybki i jako smarowidło na śniadanie czy kolację jak znalazł.
Wątróbkę smażoną zwykłam czasami robić do obiadu. Podawałam ją wtedy z jajkiem sadzonym, ziemniakami i ogórkiem na occie. W tej formie nie robiłam już jednak wątróbki dość długo.
Tak się złożyło, iż będąc ostatnio na markecie w oko wpadła mi wątróbka z kaczki. Postanowiłam zrobić ją na śniadanie, podaną na toście i z dodatkowym akcentem owocu granatu.
Wątróbka fantastycznie połączyła się ze słodyczą chałki, bo to z niej był tost, jak i owocowym smakiem granatu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na smażoną wątróbkę.
- 30 dkg kaczych wątróbek
- 2 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- 1/2 owocu granatu
- sól
- pieprz
- kilka kromek chałki
- opcjonalnie: sałata rukola do podania

Jak zrobić kacze wątróbki.
Wątróbki włożyć do miski, zalać zimną wodą i pozostawić na 10 minut. Po 10-u minutach wyjąć z wody, oczyścić i podzielić na duże kawałki.
Na patelnię włożyć masło, dodać pokrojoną cebulę szalotkę oraz wątróbkę. Smażyć na średnim ogniu (bardziej w kierunku małego niż dużego ognia się skłaniając) przez 6 do 7 minut. Przed końcem smażenia posolić oraz popieprzyć do smaku.
Chałkę pokroić w kromki. Każdą z kromek podpiec na patelni nie dodając tłuszczu.
Wątróbki podawać na podpieczonych tostach chałki, posypane ziarnami granatu i rukolą.

Warto wiedzieć robiąc wątróbkę na tostach z chałki.
Wątróbkę należy smażyć do momentu, w którym przestaje puszczać nadmiar wody. Nie powinniśmy jej smażyć zbyt długo, gdyż będzie bardzo sucha.
Z owocu granatu najlepiej wyjąć ziarna opukując łyżką bądź tępą stroną noża skórkę owocu.
Sałatę rukolę możecie dodać ale nie musicie. Mi bardzo całość smakowała podana właśnie z rukolą.
Lubisz wątróbkę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki.
Dodaj komentarz