To jest moje pierwsze wegańskie ciasto jakie zrobiłam. Na pewno nie jest moim ostatnim, gdyż zamierzam sięgać częściej po zdrowe przepisy.
Ciasto nie zawiera w sobie mąki, cukru ani laktozy. Obyło się też bez pieczenia, co przyznaję było dużym plusem.
Pomimo, iż do ciasta nie dodałam żadnego cukru wyszło dość słodkie. Wszystko dzięki słodyczy chałwy sezamowej. Odrobinę na pewno pomógł też syrop z agawy, którego użyłam. Słodycz ciasta delikatnie łamie sok z cytryny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto wegańskie.
Spód:
- 150 g daktyli
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g orzechów włoskich
Nadzienie:
- 200 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki syropu z agawy
- 50 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g oleju kokosowego
- 1 owoc persymona
- 1 łyżka cukru kokosowego

Jak zrobić wegańskie ciasto z nerkowca.
Daktyle oraz nerkowca wsypać do miseczek, zalać zimną wodą i moczyć przez noc.
Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zmiksować.
Formę na ciasto jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami.
Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksować.
Masę wyłożyć na spód daktylowy.
Na patelnię wsypać cukier kokosowy, wlać łyżkę soku z cytryny po czym ułożyć pokrojone w cienkie plasterki kawałki persymona. Karmelizować na małym ogniu przez minutę. Karmelizowane plastry wyłożyć na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto z nerkowca.
Ciasto przed podaniem powinno być schłodzone w lodówce.
Blacha, której użyłam była w kształcie kwadratu. Możemy użyć formy o dowolnym kształcie.
Lubisz wegańskie ciasta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.
Wygląda pysznie, schrupałabym je. 🙂