Kostka piernikowa pełna aromatu przypraw korzennych, to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Kostka piernikowa w poniższym wydaniu to ciasto piernikowe, które przełożyłam powidłem śliwkowym i intensywnie polałam czekoladą. Ja tę kostkę robię głównie w okresie świąt, rzadziej zdarza mi się ją piec w trakcie roku.
Poniższy przepis na kostkę piernikową nie jest skomplikowany. Ciasto piernikowe robi się dość łatwo, równie proste jest przygotowanie polewy. Trochę czasu zajmie Wam na pewno obtoczenie każdej indywidualnej kostki w czekoladzie, ale nie są to godziny tylko kilka minut.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kostkę piernikową.
Ciasto piernikowe:
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego różowego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gwiazdy anyżowej
- 4 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 25 dkg mąki pszennej
- 10 dkg kwaśnej śmietany (18%)
- 10 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 10 dkg masła
- 5 dkg gorzkiej czekolady
- 5 łyżek miodu
Polewa i nadzienie:
- 45 dkg gęstego powidła śliwkowego
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka wody
- 20 dkg mlecznej czekolady
- 30 dkg gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
Jak zrobić kostkę piernikową.
Do miski włożyć jajka, dodać cukier oraz sól. Ucierać przez kilka minut do uzyskania puszystej, lekkiej masy.
Wszystkie przyprawy połączyć z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko.
Masło wraz z czekoladą rozpuścić, po czym wystudzić i połączyć z miodem.
Do ubitych jajek dodać płynne masło z czekoladą i miodem oraz kwaśną śmietanę. Mieszać przez chwilę a następnie wsypać wszystkie suche składniki. Szybko całość wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Powidło śliwkowe podgrzać. Powinno być ciepłe (nie gorące) w momencie, w którym dodawana jest do niego żelatyna.
Do małej miseczki wlać zimną wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut. Następnie podgrzać, aby żelatyna się rozpuściła i wymieszać z ciepłym powidłem.
Do garnka wlać śmietanę kremówkę, zagotować. Gorącą śmietanę zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę mleczną oraz gorzką. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić raz wzdłuż, posmarować powidłem śliwkowym i odstawić na chwilę aby powidło nieco stężało.
Ciasto kroić w dowolnej wielkości kostki. Każdą kostkę moczyć w płynnej czekoladzie i układać na metalowej kratce, aby nadmiar czekolady spłynął. Gotowe kostki czekoladowe wstawić do lodówki, aby czekolada nieco stężała.

Warto wiedzieć robiąc kostkę piernikową.
Blacha, której użyłam miała wymiary 21 na 30 centymetra.
Jajka wykorzystane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Jeśli chcecie, ab polewa na kostce była nieco gęstsza użyjcie tylko i wyłącznie gorzkiej czekolady do przygotowania polewy.
Po 35-u minutach od momentu wstawienia do piekarnika, sprawdźcie ciasto patyczkiem czy jest gotowe. W zależności od rodzaju piekarnika, który macie ciasto może potrzebować więcej jak i mniej czasu na upieczenie.
Szukasz przepisów na ciasta na Święta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bejgli z orzechami włoskimi.
Dodaj komentarz