Ta zupa grzybowa będzie świetnym daniem do podania na święta ale i nie tylko. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów leśnych, selera, pietruszki oraz ziemniaków. Doprawiłam ją śmietanką i estragonem, po czym podałam z ugotowanym makaronem.
Do zupy sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych. Normalnie użyłabym suszonych borowików, jednak nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli znajdziecie w sklepie suszone borowiki to polecam Wam ich użyć zamiast mieszanki grzybów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę grzybową zabielaną.
- 4 dkg suszonych grzybów leśnych
- 5 dkg korzenia pietruszki
- 10 dkg selera korzeniowego
- 25 dkg ziemniaków
- 2 pełne łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 l wody
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 200 ml śmietanki 30%
- 10 dkg makaronu wstążki (do podania)
Jak zrobić zupę grzybową zabielaną.
Grzyby włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do namoczenia. Z namoczonych grzybów odlać wodę, włożyć do garnka i dodać 500 ml wody (odebranej z 2 litrów). Zagotować, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę lub do momentu, aż grzyby staną się miękkie.
Selera oraz pietruszkę obrać, pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka wraz z masłem. Smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać estragon, pozostałą wodę (1,5 litra) oraz obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę ziemniaki. Zagotować a następnie gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać ugotowane grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, sól, pieprz oraz śmietankę. Gotować razem przez 5 minut.
W osobnym garnku ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
Zupę podawać z dodatkiem makaronu.

Warto wiedzieć robiąc zupę grzybową zabielaną.
W zależności od tego czy użyjecie jednego rodzaju grzybów czy mieszanki kilku, mogą one potrzebować różnego czasu na ugotowanie. Ja sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych i gotowałam je przez pełną godzinę. W trakcie gotowania od czasu do czasu warto sprawdzić czy grzyby są miękkie, czy może nadal potrzebują kilku dodatkowych minut na ogniu.
Szukasz przepisów na dania z grzybami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Królika w sosie z grzybów leśnych.
Dodaj komentarz