Wczoraj był u mnie dzień pieczenia. Zrobiłam nie tylko pyszne ciasto jabłkowo-jeżynowe, którego zdjęciem podzieliłam się z Wami na Instagramie. Przygotowałam także przekąski z ciasta francuskiego, w postaci kieszonek nadziewanych pepperoni, serem i pomidorem. Górę przekąsek posypałam pestkami dyni. O ile przygotowanie ciasta jabłkowo-jeżynowego zajęło mi chwilę, kieszonki z ciasta francuskiego powstały w tempie ekspresowym.
Zaznaczam, iż nie robiłam od podstaw w domu ciasta francuskiego, a skorzystałam z tego gotowego ze sklepu. Naprawdę nie widzę w tym nic złego. W dzisiejszych czasach kiedy jesteśmy w biegu i większość naszego czasu zajmuje nam praca, nie powinniśmy tracić godzin w kuchni. Dobrej jakości ciasto francuskie bez problemu możemy kupić w sklepie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na przekąski z ciasta francuskiego.
- opakowanie ciasta francuskiego (275 gram)
- 1 jajko
- 5 dkg dowolnego sera żółtego (plasterki)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 średni pomidor
- 12 plastrów pepperoni
Jak zrobić przekąski z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie powinno być schłodzone. Nie używajmy ciasta, które ma temperaturę pokojową, gdyż będzie lepkie przez co będzie nam trudniej z nim pracować.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na blacie. Pokroić na kwadraty wielkości 5 na 6 centymetrów. Na środek każdego kwadratu ułożyć plasterek sera, plasterek pepperoni oraz plasterek pomidora. Wszystkie plastry powinny być dość cienkie, o grubości około 3 milimetrów każdy.
Jajko wbić do miseczki, roztrzepać widelcem. Boki każdego z kwadratów posmarować jajkiem. Złapać za przeciwstawne rogi ciasta, dociągnąć końce ku środkowi i delikatnie skleić. Kieszonki posmarować jajkiem, a po wierzchu posypać pestkami dyni.
Gotowe ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Warto wiedzieć robiąc przekąski z ciasta francuskiego.
Pepperoni zastąpić możemy salami, chorizo bądź każdą inną lekko pikantną kiełbasą.
Ja użyłam sera mozzarella. Każdy inny żółty ser, który fajnie się topi będzie idealny do tej przekąski.
Jeśli lubimy bardzo pikantne jedzenie, dodajmy do kieszonek kilka kawałków papryczki jalapeno.
Lubisz ciasto francuskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ruloniki z ciasta francuskiego z szynką.
Dodaj komentarz