Grillowany bakłażan z kozim serem to danie idealne na lunch, przystawkę lub obiad. Podstawą tego dania jest pokrojony w plasterki i grillowany bakłażan, podany z kozim serem oraz lekko pikantnym sosem na bazie oliwy z dodatkiem chili. Przygotowanie tego dania jest szybkie, a najwięcej czasu zajmuje tak naprawdę grillowanie bakłażana. Nie jest to też jakiś długi czas jednak, gdyż maksymalnie około 10 minut.
Grillowanie bakłażana sugeruję robić na specjalnie do tego przeznaczonej patelni grillowej. Ja używam patelni grillowej żeliwnej, jednak dobra będzie także patelnia stalowa bądź aluminiowa.
A jeśli lubisz bakłażan może zainteresują Cię także poniższe przepisy na dania z bakłażanem właśnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grillowanego bakłażana z kozim serem.
- 35 dkg bakłażana
- 10 dkg miękkiego sera koziego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego oregano
- 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczka kolorowego pieprzu + szczypta
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić grillowanego bakłażana z kozim serem.
Bakłażana umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry o grubości około 1 centymetr każdy. W miseczce wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek wraz z solą i 1/2 łyżeczką pieprzu. Kolejno, dokładnie posmarować z obu stron każdy plasterek bakłażana.
Patelnię grillową bardzo dobrze rozgrzać i kiedy gorąca układać na niej bakłażan. Grillować na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, gotowe wystudzić.
W małym kubeczku połączyć 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu oraz papryczką chili. Na talerzu do serwowania ułożyć plasterki zimnego bakłażana, a na nich położyć pokruszony kozi ser. Całość polać sosem z kubeczka i posypać listkami oregano.

Warto wiedzieć robiąc grillowanego bakłażana z kozim serem.
Świeże oregano zastąpić można suszonym, przy czym połowa łyżeczki suszonego oregano powinna wystarczyć.
Bakłażana należy grillować, do momentu w którym jest całkowicie miękki. W zależności od tego jak grube są jego plasterki może to zająć pomiędzy 8 a 10 minut. Warto jest grillowanie robić na średniej wielkości ogniu, gdyż na zbyt intensywnym ogniu bakłażan może się szybko przypalić, a nadal pozostać nieco surowy w środku.
Lubisz dania z bakłażana? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ratatouille.

Dodaj komentarz