Najlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Próbowałam swojego czasu nauczyć się tego fantazyjnego zdobienia jednak bezskutecznie.
Farsz na pierogi może być wytrawny jak i słodki. Słodki to głównie owoce i ser biały, natomiast wytrawny robimy z mięsa, ziemniaków i sera, szpinaku czy kapusty. To tylko kilka propozycji farszu. Oczywiście jest cała masa innych nadzień jakimi możemy wypełniać pierogi.
W poniższym przepisie użyłam komosy ryżowej z dodatkiem białego sera. Podałam całość z rosołem, który przygotowałam na resztkach pieczonej kaczki. Rosół był lekko pikantny z dodatkiem trawy cytrynowej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę z pierogami.
- 15 dkg mąki
- 1 małe jako
- letnia woda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 10 dkg komosy ryżowej
- 25 dkg sera białego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 zielona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Rosół z kaczki:
- upieczone resztki z kaczki
- 2 litry wody
- 1 cebulka zielona
- drobno krojona papryczka chili
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 pietruszka
- imbir 2-u centymetrowy kawałek
- limonka (sok)
- 1 marchew
- 1 płaska łyżka soli
Jak zrobić rosół z pierogami.
Nadzienie: komosę ryżową ugotować na miękko – powinno to zająć około 5 minut. Wystudzić. Na patelnię wylać łyżkę oliwy, na której podsmażyć drobno pokrojoną zieloną cebulkę. Smażyć przez minutę na małym ogniu. W miseczce wymieszać schłodzoną komosę, ser biały, cebulkę smażoną, sól oraz pieprz.
Ciasto na pierogi: mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko. Przemieszać nożem. Stopniowo dolewać letnią wodę do momentu, w którym ciasto uzyska dość luźną konsystencję. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, którą następnie dość cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Na środku każdego układać nadzienie, zamykać i zlepiać ciasto dookoła. Resztki ciasta jakie zostaną po wykrojeniu kółek od razu zagnieść, tak aby nie wyschły. Przykryć ściereczką.
W garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Kiedy woda zacznie się gotować, wkładać do niej pierogi. Od momentu kiedy pierogi zaczynają wypływać na powierzchnię, gotować je przez 2-3 minuty na małym ogniu. Ugotowane wybrać z garnka łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą.
Rosół: do mojego rosołu z kaczki używam resztek kaczki pieczonej jakie zostają mi po obiedzie. Kaczkę włożyć do garnka, wlać wodę. Dodać drobno krojoną papryczkę chili, suszoną trawę cytrynową, cała marchew, całą pietruszkę, kawałek imbiru, sól. Gotować przez półtorej godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki. Gotowy wywar przecedzić przez papierowy ręcznik. Zieloną cebulkę drobno pokroić.
Na talerz wykładać po 2-3 pierogi, zalewać gorącym rosołem i sypać zieloną cebulką.

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc rosół z pierogami.
Rosół przygotowałam na resztkach kaczki pieczonej. Użyłam nie tylko resztek, na których było mięso ale i kości. W trakcie gotowania bowiem wydobywa się z nich pyszny smak.
Lubisz ser biały? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto ucierane z morelami, białym serem i tymiankiem.
Dodaj komentarz