Papryka to warzywo, które dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcję w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim. Na całe szczęście do zupy, którą robimy dzisiaj nie potrzebna jest oszałamiająca ilość papryki. Wystarczą trzy sztuki, a smak uzupełnimy papryką w proszku.
Ta zupa paprykowa jest bardzo prosta i papryka jest faktycznie jej królową. Czasami nie ma sensu zbytnio eksperymentować ze smakami i warto stawiać na ich prostotę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę paprykową.
- 3 średnie papryki (miks papryk)
- 1 łodyga selera
- 1,5 l wody
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka soli
- szczypta pieprzu (do smaku)
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka oliwy
- opcjonalnie śmietana do serwowania jeśli lubimy
Grzanki:
- 1 jajko
- 3 kromki pieczywa tostowego
- 2 łyżeczki sezamu
- 50 ml mleka
Jak zrobić zupę z pieczonej papryki.
Do przygotowania tej zupy najlepiej jest użyć mieszanki papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Zapiekać w temperaturze 160 stopni Celsjusza do momentu, aż skórka papryki lekko się przypali. Paprykę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i zaczekać, aż wystygnie. Gdy zimna, ostrożnie usunąć z niej skórkę, po czym pokroić paprykę w kostkę.
Do garnka wsypać mieloną słodką paprykę oraz kminek. Na bardzo małym ogniu podsmażyć przyprawy przez około 10 sekund. Dodać pokrojonego w kostkę selera oraz krojoną paprykę. Zalać wodą. Posolić i popieprzyć do smaku. Zwiększyć ogień i zagotować. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszyć ponownie ogień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zmiksować.
Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak, aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli, a następnie z obu stron obsypywać sezamem. Układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upływie połowy czasu pieczenia warto grzanki przewrócić na drugą stronę. Grzanki podawać z zupą.

Warto wiedzieć robiąc zupę z papryki.
Jeśli lubisz pikantne jedzenie dodaj odrobinę papryczki chili. Podniesie ona smak zupy.
Grzanki piekłam w piekarniku ale możemy je także przygotować na patelni. Pamiętajmy tylko aby ogień nie był zbyt duży, gdyż grzanki bardzo szybko nam się spalą.
Lubisz paprykę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę śledziową z papryką.
Dodaj komentarz