Jajka w sosie chrzanowym
Szybkie jajka w zimnym sosie chrzanowym to proste danie, które sprawdza się podane na śniadanie, na kolację oraz zaserwowane naszym gościom w trakcie świąt wielkanocnych. Osobiście jestem fanem tego typu dań, gdyż są zarówno smaczne jak i szybkie do zrobienia. Ugotowanie jajek na twardo zajmuje około 9 minut. W czasie, w którym gotują się nam jajka przygotować możemy sos, z którym je podajemy. Jest to zimny sos na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu, z dodatkiem świeżej rzodkiewki i ogórka kiszonego. Do smaku sos doprawiony jest tartym chrzanem ze słoiczka, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i sporą ilością drobno-krojonego koperku. Po połączeniu ze sobą wymienionych wyżej składników, gotowy sos rozprowadzamy na talerzyku do serwowania.
Po ugotowaniu jajka rozkrawamy na pół i każdą w połówek układamy na sosie chrzanowym. Dekorujemy całość świeżym koperkiem a także krojoną rzodkiewką. Do dekoracji wykorzystać można również świeży szczypiorek, natkę pietruszki a także rzeżuchę. Jak sami widzicie te jajka w sosie są do zrobienia w mniej niż 15 minut, stąd też są naprawdę super daniem na niezapowiedzianych gości. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jajka w sosie chrzanowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jajka w sosie chrzanowym.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 pełne łyżki koperku
- mały pęczek rzodkiewki
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mały ogórek kiszony
- 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka soku z cytryny

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym.
Do miseczki wkładamy pokojoną w kostkę rzodkiewkę, ogórka kiszonego, krojony koperek, chrzan, majonez, jogurt, sok z cytryny, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy. Następnie, sos rozprowadzamy na talerzyku do serwowania, po czym kładziemy na nim połówki jajek i dekorujemy koperkiem oraz rzodkiewką.

Warto wiedzieć robiąc jajka w sosie chrzanowym.
Gotowanie jajek na twardo zaczynam od wlania do średniej wielkości garnka sporej ilości wody, dodania do niej około 1/4 łyżeczki soli i zagotowania. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować ostrożnie wkładam do niej jajka. Jajka najlepiej jest ułożyć na łyżce i wraz z nią włożyć je do wody, umieszczając jajka na dnie garnka, po czym ostrożnie usunąć łyżkę. Ganek przykrywam pokrywką, doprowadzam całość do zagotowania i od tegoż momentu gotuję przez 8-10 minut maksymalnie, w zależności od wielkości jajek. Im większe jajka tym dłuższy czas gotowania – średniej wielkości jajka gotuję zazwyczaj przez 9 minut. Kolejno, z jajek odlewam wrzącą wodę, zalewam bardzo zimną wodą z kranu – celem zatrzymania procesu gotowania – i studzę jajka.
Z wystudzonych jajek usuwam skorupkę – najlepiej tutaj sprawdza się metalowa łyżka. Jajka dokładnie oklepuję łyżką, aby skorupka pękła w jak największej ilości miejsc, po czym tę skorupkę ostrożnie usuwam.
Lubisz faszerowane jajka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane łososiem.

