Nie wiem jak Wy, ale ja tarty robię dość często. Do moich ulubionych należy ta z czekoladą, sosem malinowym i bitą śmietaną. Wspomniana tarta jest na słodko i jako deser sprawdza się rewelacyjnie. Poza tartami słodkimi jest jednak wiele tart, które możemy zrobić na wytrawnie. Do takich tart należą tarty ze szpinakiem, boczkiem oraz grzybami.

Tarty serwować można jako danie główne, przystawkę bądź przekąskę. Można je spożywać i na ciepło oraz na zimno.
Tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną tartę z klopsikami. Przepis na ciasto na tartę oraz przepis na klopsiki znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na tartę pomidorową z klopsikami.
Ciasto na tartę:
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- 15 dkg masła
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
Nadzienie pomidorowe:
- 10 dkg sera żółtego
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 200 ml sosu pomidorowego (mogą być pomidory w puszce drobno pokrojone)
- szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii
Klopsiki:
- 1 łyżka masła
- 1/2 cebuli
- 25 dkg mięsa mielonego (mieszanka mięsa wołowego z wieprzowym)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 5 łyżek bułki tartej
- 100 ml mleka
- 1 jako
- olej do smażenia
Jak zrobić tartę pomidorową z klopsikami.
Klopsiki: masło rozpuścić na małym ogniu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do momentu, w którym uzyska złoty kolor. Dodać mleko i zagotować. Do całości wsypać 3 łyżki bułki tartej, wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. W misce wymieszać mięso mielone, jako, sól, pieprz oraz schłodzoną bułkę z cebulą. Formować klopsiki wielkości 3 na 3 cm. Obtaczać w pozostałej ilości bułki tartej. Gotowe smażyć na średnim ogniu na jasno brązowy kolor.
Ciasto na tartę: w mikserze wymieszać mąkę, masło, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz jako. Gdy składniki zaczynają łączyć się w całość, wyjąć je z miksera i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folia spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Nadzienie pomidorowe: ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać do nich ser, śmietanę, sos pomidorowy, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać.

Po upływie godziny ciasto na tartę wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do pieczenia. Na wierzchu ciasta położyć papier, a następnie wysypać groch bądź inne nasionka, które obciążą papier. Ciasto piec przez 15 min w 200 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i usunąć papier wraz z nasionami. Na cieście ułożyć klopsiki, które zalać nadzieniem pomidorowym. Tartę piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Warto wiedzieć robiąc tartę pomidorową z klopsikami.
Przepis na klopsiki, który podałam powyżej jest uniwersalny. Bardzo często sięgam po niego gdy robię makaron z klopsami, bądź mielone. Sprawdza się idealnie.
Lubisz tarty? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Tartę z ciasta francuskiego.

Nie wpadłabym na pomysł takiej tarty z pomidorami, a raczej z przecierem pomidorowym. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
to coś nowego..fajny pomysł !