Jakiś czas temu dostałam dwa pudełka świeżych orzechów. Wysuszyłam je i zaczęłam sprawdzać czy pod skorupką jest w środku dobry orzech. W trakcie rozbijania orzechów wyszło na jaw, iż część z nich była albo spleśniała albo tak w środku ususzona, że nie można było ich użyć.
Jak zaczęłam rozbijać orzechy tak rozbiłam całe ich pudełko i z tego pudełka uzyskałam tak naprawdę niewielką tylko ilość orzechów, które nadawały się do jakiegokolwiek użycia. Orzechy podzieliłam na dwie części i upiekłam z ich dodatkiem dwa różne ciasta. Jednym z tych ciast był Snikers a drugim Pyszotka. Przepis na ciasto Snikers znajdziecie poniżej, na blogu jest również przepis na Pyszotkę.
Ciasto Snikers jest połączeniem dwóch ciast: ciasta kakaowego z ciastem orzechowym. Ciasta w jedną całość łączy krem maślano-budyniowy. Po wierzchu ciasto polane jest polewą czekoladową.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto Snikers.
Ciasto ciemne:
- 7 jajek
- 15 dkg cukru pudru
- 10 dkg mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ciasto orzechowe:
- 25 dkg orzechów włoskich
- 5 białek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 15 dkg cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 25 dkg masła bez soli
Polewa czekoladowa:
- 10 dkg czekolady mlecznej
- po 3-y łyżki masła bez soli, wody, cukru kryształu i kakao
Jak zrobić ciasto Snikers.
Ciasto ciemne: jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Do plastikowego garnka lub miski włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli i ubić. Kiedy piana z białek jest już dobrze ubita małymi partiami dodawać cukier puder, nie przerywając przy tym ubijania. W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę, przesiane kakao oraz proszek do pieczenia. Żółtka roztrzepać widelcem. Do ubitych białek dodawać na przemian raz suche składniki raz żółtka. Mieszać drewnianą łyżką, bardzo delikatnie zataczając duże koła.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 35 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Ciasto orzechowe: orzechy bardzo drobno posiekać. Do miski włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek małymi partiami dodawać cukier puder, ubijając nieustannie. W osobnej misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz pokrojone orzechy. Kiedy białka z cukrem są już ubite dodać miód a następnie małymi partiami dodawać mąki wymieszane z orzechami. Mieszać całość drewnianą łyżką.
Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Masa budyniowa: z 500 ml mleka do kubka odlać 200 ml. Do 200 ml dodać żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Wymieszać aby nie było grudek.
300 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień i wlać płyn budyniowy z kubka. Mieszając intensywnie zagotować i od momentu zagotowania trzymać budyń na średnim ogniu przez 30 sekund do minuty, nie przerywając w tym czasie mieszania. Gotowy budyń zdjąć z ognia i wystudzić.
W misce utrzeć masło na puszystą, niemalże białą konsystencję. Do utartego masła małymi partiami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, aż nie będzie w masie grudek.
Masa czekoladowa: do garnka włożyć masło, kakao, wodę i cukier. Kiedy składniki zaczynają się gotować dodać pokruszoną w kostkę czekoladę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia.
Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, na masie położyć ciasto orzechowe, na nim ułożyć pozostałą część masy budyniowej, którą przykryć drugim plackiem ciasta kakaowego. Gotowe ciasto po wierzchu polać polewą czekoladą.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masa budyniowa dobrze zgęstniała. Serwować na stół wyjęte bezpośrednio z lodówki.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Snikers.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 25 na 35 centymetrów.
Pamiętajcie, aby orzechów nie mielić a jedynie bardzo drobno posiekać. Zmielone orzechy puszczą olej i ciasto nam nie wyrośnie.
Kiedy do ubitych białek dodajecie pozostałe składniki starajcie się całość bardzo szybko wymieszać. Im dłużej mieszacie tym bardziej białka tracą powietrze i opadają.
Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe z figami.
Dodaj komentarz