Przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami
|||

Stir fry z kurczakiem i warzywami

Stir fry to jedna z kulinarnych technik smażenia na patelni. Jest ona szybka, pozwala tworzyć różnorodne dania o zróżnicowanym wachlarzu smaków a do tego jest stosunkowo prosta. Niezależnie od tego, czy ktoś lubi gotować proste, lekko przyprawione dania jarskie, czy też treściwe, pełne przypraw i tłuszczu przysmaki, smażenie na patelni daje tę możliwość. Przygotowanie stir fry zajmuje mniej niż 30 minut od początku do końca, co bez wątpienia jest dość dużym atutem tego łatwego dania. Danie to można zrobić wcześniej, przygotować na lunch, obiad lub zamrozić na później.

Przepis na kurczaka stir fry z warzywami to moja propozycja na danie smażone na patelni. W daniu tym poza drobiem królują także takie warzywa jak cebula, marchew, grzyby oraz brokuł. Nie może w nim zabraknąć również przypraw, w tym sosu chilli a także sosu sojowego. W tym konkretnym przepisie stawiam na chińskie suszony grzyby Mun (uszaki). Grzyby te są jednymi z najpopularniejszych grzybów, po które sięga kuchnia chińska i w kilku stir fry, które do tej pory udało mi spróbować, te właśnie grzyby były jednym ze składników. Nie mogło ich zatem zabraknąć w tym przepisie albowiem chciałam temu właśnie daniu nadać charakter chińskiego stir fry. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na stir fry i mam nadzieję, iż wam posmakuje.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami
Stir fry z kurczakiem i warzywami

Składniki na stir fry z kurczakiem i warzywami.

  • 50 g suszonych grzybów Mun (black fungus)
  • woda do namoczenia grzybów
  • 250 g brokuła
  • 150 g marchwi
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 450 g filetów z podudzi kurczaka
  • 600 g ugotowanego makaronu ryżowego

Sos:

  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki sosu chilli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
Przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami
Stir fry z kurczakiem i warzywami

Jak zrobić stir fry z kurczakiem i warzywami.

Do miseczki włożyć suszone grzyby Mun, zalać je zimną wodą i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Kolejno, wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelnię typu wok wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojone na paseczki mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno, włożyć pokrojoną w piórka bądź plastry cebulę i smażyć przez minutę. Po tym czasie włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez 30 sekund. Następnie dodać pokrojoną na plasterki marchew i smażyć przez 2 minuty. W następnym kroku włożyć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz różyczki brokuła i smażyć przez 2-3 minuty. Do smażących się składników dodać brązowy cukier, sól, sos sojowy i sos chilli. Mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 1-2 minuty. Następnie włożyć ugotowany makaron, dokładnie wymieszać trzymając całość na ogniu przez 30 sekund.

Przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami
Stir fry z kurczakiem i warzywami

Warto wiedzieć robiąc stir fry z kurczakiem i warzywami.

Danie to zrobić można z dowolnym makaronem ryżowym, jednak najlepszy będzie specjalny makaron do dań typu stir fry.

Waga makaronu przed ugotowaniem to 225 g.

Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w parmezanie.

Przepis na stir fry z kurczakiem i warzywami
Stir fry z kurczakiem i warzywami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Stir fry z kurczakiem i warzywami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *