Leniwe gołąbki zwane także gołąbkami bez zwijania, to gołąbki przygotowane w nieco inny sposób, aniżeli gołąbki tradycyjne. W tradycyjnych gołąbkach farsz zawinięty jest w liściu kapusty, kiedy w leniwych gołąbkach wszystkie składniki połączone są ze sobą w jedną całość. Jeśli chodzi o składniki leniwych gołąbków to podstawą jest oczywiście kapusta, do której dodawane jest mięso mielone oraz najczęściej ryż. Przepis na leniwe gołąbki, który znajdziecie poniżej nie zawiera ryżu, zamiast niego wykorzystałam grysik. Moje leniwe gołąbki robię zawsze w taki sposób, a ten właśnie przepis zapożyczyłam dawno temu od mojej mamy. Gołąbki podaję z sosem pomidorowym oraz odrobiną kwaśnej śmietany.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na leniwe gołąbki.
- 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 50 dkg białej kapusty
- 10 dkg grysiku
- 2 małe jajka
- 1/2 łyżka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 10 dkg cebuli
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 2 łyżki mąki
- olej słonecznikowy do smażenia
Sos pomidorowy:
- 500 ml sosu pomidorowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano
- 300 ml wody
Dodatkowo: kwaśna śmietana do podania.
Jak zrobić leniwe gołąbki.
Cebulę pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię wraz z łyżką oleju. Smażyć na małym ogniu przez około 7-8 minut. Podsmażoną cebulę wystudzić. Kapustę oczyścić, drobno pokroić lub poszatkować pamiętając, aby usunąć głąb. Kolejno, poszatkowaną kapustę przełożyć do miski, nasolić, po czym odstawić na 20 minut. Następnie dodać pieprz, paprykę w proszku, kminek, podsmażoną cebulę, mięso mielone, jajka oraz grysik. Całość bardzo dokładnie wymieszać i formować kotlety. Masę nabierać łyżką, układać na dłoni, formować w kulkę, którą lekko spłaszczać.
Kotlety po nadaniu im odpowiedniego kształtu obtaczać w mące. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Kiedy olej jest już odpowiednio gorący układać na nim gołąbki z kapusty. Leniwe gołąbki smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, na złoty kolor z obu stron. Usmażone gołąbki ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania.
Przygotowanie sosu pomidorowego.
Do garnka wlać sos z pomidorów, śmietankę, wodę, sól, pieprz oraz oregano. Zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 4 minuty.
Ułożone w naczyniu do zapiekania gołąbki polać sosem pomidorowym, po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut to godziny.
Upieczone gołąbki wykładać na talerz, polewać sosem pomidorowym i dekorować keksem kwaśnej śmietany.

Warto wiedzieć robiąc leniwe gołąbki.
Z podanych ilości uzyskujemy 12 sztuk gołąbków o długości około 8-u centymetrów każdy.
Oleju, na którym smażymy gołąbki powinno być na tyle, aby sięgał do połowy wysokości każdego gołąbka.
Lubisz dania z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą.

Dodaj komentarz