Miękka, kremowa niemalże kalarepa z marchewką, cebulą i przyprawami to idealne danie wegetariańskie na chłodne dni.

Przepis na to danie zaczerpnęłam od mojej węgierskiej babci. Danie przygotować można z większości warzyw. Warzywa mają być miękkie, bardzo gęste i doprawione do smaku kwaśną śmietaną. Taki sposób przygotowania warzyw na Węgrzech jest bardzo popularny i pomimo tego, iż nie znajdziecie tego dania w restauracjach, robione jest często w niemalże każdym węgierskim domu.
Warzywa, które najlepiej sprawdzą się tutaj to szpinak, marchew, cukinia, groszek czy kalarepa. Danie podawać można chociażby z jajkiem czy z sznyclami mięsnymi (tak podawane jest na Węgrzech właśnie).
Ja zajadałam się samymi warzywami. Były na tyle smaczne, że jak dla mnie nie potrzebowały żadnego dodatku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kalarepę w sosie śmietanowym.
- 70 dkg świeżej kalarepy
- 2 duże marchewki
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pęczek świeżego koperku
- pieprz do smaku
- 1,5 łyżeczki soli
- dodatkowa sól do smaku
- 20 dkg kwaśnej śmietany (18%)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 400 ml wody + 2 łyżki
Jak zrobić kalarepę w sosie śmietanowym.
Kalarepę obrać, pokroić w paseczki, włożyć do miski i posolić 1,5 łyżeczką soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach odlać sok z kalarepy jeśli takowy wyjdzie.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię, dodać masło. Podsmażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać kalarepę, utartą na tarce o dużych oczkach marchew, kmin rzymski, paprykę ostrą oraz słodką i pieprz. Smażyć przez 2-3 minuty po czym wlać 400 ml wody. Przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż warzywa zmiękną.
W kubeczku wymieszać śmietanę z mąką, 2 łyżkami wody i drobno krojonym koperkiem. Zalać miękkie warzywa. Przyprawić do smaku dodatkową solą, zagotować i trzymać na ogniu przez dodatkowe 2 minuty.
Kalarepę podawać samą, z pieczywem lub jajko gorący dodatek do dań mięsnych.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kalarepę w sosie.
Do warzyw dodać można także łyżkę octu. Ja tego jednak nie zrobiłam.
Warzywa duście tak długo, aż uzyskacie zadowalającą Was miękkość warzyw.
Lubisz warzywa o jednolitej konsystencji? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z dyni piżmowej.
Dodaj komentarz