Kalafior okazuje się być jednym z tych warzyw, z których zrobić można coś więcej poza zupą.

Jeśli nie zupę to co zrobić można z kalafiora? A można go na przykład smażyć, piec, panierować, dusić, zrobić placki czy użyć jako nietradycyjnego “kuskusu“.
Ja lubię kiedy dania zrobione z kalafiora są lekko pikantne dlatego zdarza mi się dość często dodawać do nich papryczkę pikantną.
Placuszki kalafiorowe, które zrobiłam są również odrobinę pikantne. Dodatkowej pikantności dodaje im też sos serowy, w którym również nie zabrakło papryki pikantnej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na placuszki z kalafiora.
Placuszki:
- 1,2 kg kalafiora
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 20 dkg mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 20 dkg sera Cheddar
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała papryczka Jalapeno
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Sos serowy:
- 15 dkg serka kremowego np. Light cheese
- 1 ząbek czosnku
- 15 dkg sera Cheddar
- 1 łyżka marynowanej papryki Jalapeno
Jak zrobić placuszki z kalafiora.
Placuszki: Kalafiora włożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli. Zagotować i trzymać na ogniu przez 5 minut. Podgotowanego kalafiora wystudzić po czym posiekać bardzo drobno. Kawałki kalafiora włożyć do miski, dodać jajka, 1 łyżeczkę soli, przesianą mąkę, starty na tarce ser Cheddar, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz posiekaną papryczkę Jalapeno. Wymieszać i odstawić na godzinę.
Po godzinie można zacząć smażyć placuszki. Do smażenia użyłam nieprzywierającej patelni.
Patelnię rozgrzać. Łyżką stołową nabierać masę kalafiorową, formować w dłoniach w kulkę po czym kłaść na patelni i spłaszczać dłonią. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Sos serowy: do garnka włożyć serek kremowy, starty Cheddar, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno krojoną papryczkę chili. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu roztopienia sera i dokładnego połączenia się składników w kremowy sos.
Placuszki podawać letnie z ciepłym, płynnym sosem serowym.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc placuszki kalafiorowe.

Od jakiegoś czasu patelnia nieprzywierająca jest moim najlepszym przyjacielem. Smażę na niej większość dań, które wymagają smażenia na tłuszczu. Jeśli nie macie takiej patelni usmażcie placuszki na oleju albo upieczcie w piekarniku.
Do masy kalafiorowej dodałam świeże Jalapeno a do masy serowej marynowane. Możecie oczywiście użyć tylko świeżego lub tylko marynowanego Jalapeno do obu części dania.
Lubisz kalafior? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażony kalafior z ajvarem.
Dodaj komentarz