Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową
||

Pieczona polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa to długi i cienki kawałek delikatnego mięsa, które po odpowiednim przygotowaniu jest niezwykle soczyste. Można ją smażyć, dusić bądź piec a dobrze zrobiona rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem. Im prościej przyrządzona tym smaczniejsza – przynajmniej według mnie. Taka właśnie jest polędwiczka z przepisu poniżej, prosta i mało skomplikowana, z dodatkiem suszonych oraz świeżych ziół a także czosnku. Danie to jest do przygotowania w mniej niż 30 minut a cały proces rozpocząć należy od natarcia mięsa przyprawami, a następnie podsmażenia go na maśle klarowanym z dodatkiem świeżych ziół. Kolejno, podpieczone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je przez 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika a przed pokrojeniem, mięso odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło.

Dodatki, które fantastycznie łączą się z pieczoną polędwiczką to:

Zachęcam was do sięgnięcia po ten prosty przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową
Pieczona polędwiczka wieprzowa

Składniki na pieczoną polędwiczkę wieprzową.

  • 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5-6 gałązek tymianku
  • 1/2 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 80 g masła klarowanego
Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową
Pieczona polędwiczka wieprzowa

Jak zrobić pieczoną polędwiczkę wieprzową.

Do miseczki wsypać paprykę mieloną, sól, suszony tymianek, granulowany czosnek, pieprz oraz suszony rozmaryn. Wymieszać.

Dokładnie otartą papierowym ręcznikiem polędwiczkę dokładnie natrzeć z każdej ze stron przyprawą z miseczki. Na patelnię włożyć masło klarowane, dodać świeże zioła oraz czosnek i bardzo dobrze rozgrzać. Na gorące masło włożyć natarte ziołami mięso i obsmażyć je z każdej ze stron na średniej wielkości ogniu do momentu, w którym jest dobrze przypieczone – około 8 minut łącznie. Obsmażone mięso przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego, po czym polać je masłem, na którym się smażyło oraz dodać zioła, z którymi się smażyło. Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika a przed pokrojeniem mięso odstawić na 10 minut.

Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową
Pieczona polędwiczka wieprzowa

Warto wiedzieć robiąc pieczoną polędwiczkę wieprzową.

Dobrze upieczona polędwiczka powinna być lekko różowa w środku i soczysta.

Masło klarowane zastąpić można masłem ghee.

W przypadku użycia do smażenia patelni z metalową rączką, nie ma potrzeby przekładania mięsa do naczynia żaroodpornego. Patelnię z mięsem można od razu wstawić do piekarnika.

Jeśli macie cieńszy i lżejszy kawałek mięsa, to czas podsmażania jak i czas pieczenia należy nieco skrócić, w przeciwnym razie mięso po upieczeniu może okazać się suche.

Lubisz dania z wieprzowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hong Shao Rou.

Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczona polędwiczka wieprzowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *