Łazanki to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z tradycyjną kuchnią polską, kuchnią mojego dzieciństwa i mojej babci.
Danie w dawnych czasach należało do popularnych. Było tanie do przygotowania i robione z produktów ogólnie dostępnych.
Makaron i kapusta, to właśnie kryje się pod nazwą łazanki.
Łazanki przygotowywane są z grubo krojonego makaronu, podawane z kapustą. Kapusta może być kiszona, świeża, może być także z dodatkiem grzybów.
Ja postanowiłam trochę urozmaicić to proste danie i dodałam odrobinę orzechów włoskich. Całość zagrała rewelacyjnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na domowe łazanki.
Makaron:
- 30 dkg mąki + mąka do podsypania
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- letnia woda
- 1 łyżka soli
Smażona kapusta:
- 1 mała biała cebula
- 10 dkg słoniny
- 1 średnia kapusta
- 1 płaska łyżka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 5 dkg orzechów włoskich
- 600 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
Dodatkowo: forma do zapiekania.

Jak zrobić łazanki z kapustą.
Makaron: Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić małe zagłębienie w środku, dodać jajko oraz pół łyżeczki soli. Delikatnie dolewać letnią wodę. Ciasto powinno mieć dość twardą konsystencję ale jednocześnie powinno dać się dość łatwo wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części bardzo cienko rozwałkować, prawie do momentu, w którym ciasto jest przeźroczyste. Odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach każdy z kawałków pokroić na pasy szerokości 3-ech centymetrów, oprószyć mąką. Układać po kilka pasków na sobie i kroić nożem na kawałki o szerokości 2-ch centymetrów. Zagotować wodę wraz z łyżką soli. Wkładać makaron, mieszać łyżką i doprowadzić do zagotowania. Kiedy woda zaczyna się gotować zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu przez 3-y minuty. Ugotowany makaron wylać na durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić do ocieknięcia z wody.
Kapusta smażona: Kapustę ugotować w całości do miękkości. Wystudzić. Wyciąć głąb po czym albo bardzo dokładnie posiekać nożem albo zmielić w maszynce do mięsa. W maszynce zmielić także orzechy włoskie.
Na patelnię włożyć drobno krojoną słoninę. Przesmażyć na średnim ogniu do momentu, w którym słonina wytopi się ale nie będzie mieć złotego koloru. Dodać drobno krojoną cebulę. Cebulę smażyć wraz z słoniną przez dwie do trzech minut. Następnie dodać mieloną kapustę, mielone orzechy włoskie, sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu przez 50 minut od czasu do czasu mieszając.
Masło rozpuścić. Wylać odrobinę masła na dno naczynia do zapiekania. Na maśle ułożyć część makaronu, na makaron wyłożyć część kapusty. Powtórzyć czynność kilka razy do momentu, w którym makaron będzie na górze. Zalać całość bulionem warzywnym i po wierzchu polać pozostałym masłem.
Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Po 40-u minutach zdjąć pokrywkę i delikatnie przyrumienić makaron. Łazanki podawać posypane krojonymi orzechami i polane dodatkowym masłem.

Warto wiedzieć robiąc łazanki.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 21 na 30 centymetrów.
Bulion warzywny bardzo łatwo przygotujemy gotując mieszankę warzyw takich jak: cebula, marchew, seler, por czy pietruszka. Bulion można przygotować w większych ilościach i zamrozić.
Lubisz kapustę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Młodą kapustę gotowaną.
Dodaj komentarz