Nie pamiętam gdzie po raz pierwszy zobaczyłam przepis na Fraszynki. Był to na pewno jakiś program kulinarny, gdyż sporo ich oglądam. Nie wiem jak smakowały kotleciki zrobione według przepisu w owym programie kulinarnym, ale moje wyszły mi tak smaczne, że nie skończyło się na zjedzeniu jednego, a kilku na raz.
Fraszynki to kotlety ziemniaczane wypełnione farszem z mięsa mielonego i ugotowanego jajka. Kotlety obtacza się w bułce tartej, po czym smaży na oleju. Kotlety ziemniaczane podaje się z sosem. Ja moje Fraszynki zaserwowałam z pysznym sosem pieczarkowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ziemniaczane Fraszynki.
Ciasto ziemniaczane:
- 90 dkg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 25 dkg mąki (pół na pół ziemniaczana z pszenną)
Farsz:
- 2 łyżki startego Parmezanu
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- 25 dkg mięsa mielonego
Panierka:
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sos pieczarkowy:
- 1 łyżka masła
- 20 dkg pieczarek
- 100 ml śmietany (najlepiej użyć tej do zup)
- 200 ml wody
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżeczka mąki
- pieprz i sól do smaku
Jak przygotować Fraszynki.
Kotlety ziemniaczane:
Zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Gdy gotowe, lekko je studzimy po czym przegniatamy przez praskę do ziemniaków.
W misce mieszamy ziemniaki, jajka, sól oraz mąkę. Zagniatamy ciasto.
W osobnej miseczce przygotowujemy nadzienie. Mięso mielone łączymy z serem, startymi na tarce jajkami, solą oraz pieprzem.
W zależności od tego jaką wielkość kotletów chcemy uzyskać, tyle nabieramy ciasta ziemniaczanego. Kładziemy je na dłoni, spłaszczamy. Na spłaszczony kawałek ciasta wykładamy około łyżkę farszu. Zamykamy i formujemy kulkę, którą następnie lekko spłaszczamy. Całość moczymy w roztrzepanym widelcem jajku i obtaczamy w bułce. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego drobno krojone pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty. W kubku mieszamy wodę ze śmietaną i mąką, po czym wlewamy ją do gotujących się pieczarek. Zwiększamy gaz, cały czas kontynuując mieszanie. Gotujemy przez kolejne 2-3 minuty, od momentu zagotowania się sosu, pamiętając aby cały czas go dokładnie mieszać. Na koniec wsypujemy drobno pokrojony koperek.

Warto wiedzieć robiąc Fraszynki ziemniaczane.
Sos pieczarkowy śmiało możemy zastąpić sosem pomidorowym, też będzie się fajnie komponował z naszymi kotlecikami. Pamiętajmy, aby kotleciki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej jest to zrobić kładąc je na papierowy ręcznik.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Kopytka ze słodkich ziemniaków.

Robiłam podobne ziemniaczane kotlety tylko z farszem z podsmażonych pieczarek i kiszonej kapusty. Miałam lekki problem z ciastem, bo za bardzo się kleiło, ale koniec końców danie wyszło całkiem smaczne. Teraz chętnie skorzystam z Pani przepisu, bo kotleciki wyglądają bosko, przypominają nawet panierowane pączki : ) No i to gotowane jajko też mnie zaintrygowało, to dość niespotykany składnik nadzienia. Mam tylko pytanie – czy mięso mielone można wcześniej lekko podsmażyć? Boję się, żeby nie wyszło surowe w środku 😉 Pozdrawiam
Dziękuję za taki fajny komentarz 🙂 Co do mięsa mielonego, oczywiście, że można je lekko podsmażyć. Drugą opcją jest dodanie niewielkiej ilości farszu i smażenie kotlecików na małym ogniu. Wtedy na pewno mięso nie będzie surowe. Pozdrawiam 🙂
Kocham takie kotleciki. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Ja też 😉
Wyglada naprawde smakowo 🙂