Makaron z białym serem i boczkiem czyli Túrós tészta to tradycyjne i smaczne danie kuchni węgierskiej.
Podejrzewam, że gdyby nie mój mąż Węgier to do dzisiaj nie znałabym dużej części dań, którymi zajadają się Węgrzy.
W domu sytuacja wygląda następująco: zjadłbym to i to, możesz to kiedyś ugotować? Zaznaczam, iż o większości dań kuchni węgierskiej nie mam pojęcia więc muszę albo pytać teściowej albo szukać przepisów czy to w książce kucharskiej czy to w internecie. Przyznaję, mam książkę kucharską, którą dostałam od męża. Książka oczywiście zawiera przepisy na dania z kuchni węgierskiej, to tak w razie gdybym chciała mu coś ugotować a nie wiedziała jak 😀
Podobnie było w przypadku makaronu z serem i boczkiem. Padło hasło czy mogę kiedyś ów makaron zrobić. Argumenty za były takie, iż jest on łatwy do przygotowania i oczywiście pyszny. Pomyślałam sobie, WOW faktycznie makaron z serem i boczkiem ale mi to rarytas. Ale co by tutaj dużo nie mówić, wyjścia nie miałam, gdyż dla kogo mam gotować jak nie dla męża 🙂
Przepis podstawowy wygrzebałam z mojej książki kucharskiej i dopasowałam go pod siebie.
Faktycznie samo danie jeśli chodzi o przygotowanie jest dość proste. Do tego zapychające a przy tym całkiem niedrogie do zrobienia. Razem z mężem jedliśmy ten makaron przez trzy dni, aż tyle go wyszło z poniżej podanych ilości.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na makaron z boczkiem i serem.
- 50 dkg makaronu typu łazanki
- 30 dkg surowego boczku
- 40 dkg pokruszonego sera białego
- 30 dkg kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
Jak zrobić makaron z serem i boczkiem.
Makaron ugotować w wodzie osolonej łyżką soli według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Gotowanie od momentu zagotowania się wody powinno zająć (w zależności od wielkości makaronu) około 7 minut. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odstawić do osączenia.
Na patelnię włożyć boczek pokrojony w małą kostkę. Smażyć na średnim ogniu do momentu, aż boczek ładnie się wytopi i będzie chrupiący.
Makaron przełożyć do dużej miski, dodać 3/4 łyżeczki soli, pieprz, pokruszony biały ser oraz usmażony boczek (nie dodawałam całego tłuszczu z boczku a jedną łyżkę). Delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Makaron podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc makaron z białym serem.

Nie dodajmy śmietany do makaronu a jedynie podajmy ją na makaronie dopiero w trakcie serwowania.
Jeśli makaron z białym serem jest mało słony dodajmy więcej soli. Ja nie lubię przesadnie słonych dań i zazwyczaj wolę dać mniej niż więcej soli.
Najlepiej w tym daniu sprawdzi się makaron typu łazanki.
Jesteś fanem makaronów? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.
mój dziadek kochał to danie:)
Czyli danie z czasów naszych dziadków 🙂