Piekąc ciasta owocowe w okresie zimowym musimy liczyć się z tym, iż dostępność niektórych owoców jest dość ograniczona.
Możemy dostać truskawki, jagody czy maliny jednak nie smakują one tak samo jak te kupione w sezonie.
Głównie z powodu smaku albo raczej jego braku w tychże owocach, w zimie najczęściej sięgam po jabłka czy banany a z innych owoców staram się rezygnować.
Jabłka wykorzystuję do ciast ale także do surówek czy sałatek.
Ciasto jabłkowo-czekoladowe upiekłam w ostatnią sobotę. Wyszło idealnie owocowe dzięki miękkim i jednocześnie soczystym jabłkom. Do tego ciasto było puszyste i podwójnie czekoladowe dzięki dodaniu kakao do ciasta i dzięki polewie czekoladowej na cieście.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto jabłkowe.
- 6 dużych jabłek
- 30 dkg mąki pszennej
- 5 jajek
- 25 dkg margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mleka
- 25 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek masła bez soli
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek cukru kryształu
- 5 łyżek płatków migdałowych
Jak upiec ciasto jabłkowe.
Jabłka obrać ze skórki i rozkroić na pół. Każdą połówkę ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Podpieczone jabłka wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Do miski włożyć miękką margarynę, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Kiedy margaryna i cukier puder są bardzo dobrze utarte, dodawać po jednym żółtku. Następnie małymi partiami dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce ubić na sztywno białka. Ubite, delikatnie wmieszać do ciasta w drugiej misce.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać mleko i kakao. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto jasne, na nim ułożyć podpieczone jabłka. Pomiędzy jabłkami wylać ciasto ciemne.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Polewa: do garnka włożyć margarynę, cukier, kakao oraz wodę. Rozmieszać dokładnie i na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Od momentu zagotowania się polewy trzymać ją na ogniu przez dwie minuty, cały czas mieszając.
Wystudzone ciasto polać ciepłą polewą i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe z jabłkami.

Użyłam miękkich i soczystych jabłek. Upiekły się szybko i w cieście smakowały wspaniale.
Forma do pieczenia, którą wykorzystałam miała wymiary 35 na 34 centymetry.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto jabłkowe na kruchym spodzie.
spróbuję z chęcią 🙂