Jeśli umiesz zrobić ciasto na faworki to nie będziesz mieć najmniejszego problemu z przygotowaniem ciasta na róże karnawałowe.
Ciasto na róże karnawałowe jest identyczne do tego na faworki. Jedyną różnicą pomiędzy faworkami a różami jest to, iż do róż dodajemy dżem lub konfiturę.
Róże karnawałowe polecam zrobić tym osobom, które lubią połączenie chrupiącego ciasta z owocowym dżemem. Dodatkowo, róże prezentują się pięknie na talerzu i patrząc na nie od razu chce się je zjeść 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na róże karnawałowe.
- 30 dkg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- konfitura owocowa
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak zrobić róże karnawałowe.
Do miski przesiać mąkę, dodać ocet, żółtka oraz kwaśną śmietanę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto ułożyć na stolnicy. Rozwałkować na grubość jednego centymetra, jednocześnie ubijając ciasto wałkiem. Rozwałkowane ciasto ponownie złożyć w kostkę i rozwałkować. Powtórzyć tę samą czynność około 4 razy. W cieście powinny zacząć tworzyć się pęcherzyki powietrza. Po ostatnim złożeniu ciasta w kostkę ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 1-2 milimetrów. Z ciasta wycinać trzy różnej wielkości kółka. Dwa większe naciąć kilka razy, małe pozostawić bez nacięcia. Kółka złożyć w całość, zaczynając od największego jako podstawy, na nim ułożyć średnie a na wierzch najmniejsze. Aby płaty ciasta dobrze się ze sobą połączyły warto je w środku delikatnie posmarować białkiem z jajka. Po złożeniu kółek dobrze ścisnąć je palcem po środku aby w trakcie smażenia zachowały swój kształt i nie rozpadły się.
W garnku rozgrzać olej. Kiedy gorący zmniejszyć temperaturę na średnią i wkładać róże. Róże wkładać podstawą do wierzchu. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Po wyjęciu róże położyć na papierowym ręczniku do osączenia. Kiedy róże są już zimne w środek włożyć konfiturę. Całość posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc róże karnawałowe.

Użyłam octu 20%-wego.
Do wypełnienia róż możecie użyć dżemu, konfitury lub powidła.
Smażyłam róże na oleju słonecznikowym. Możecie do smażenia wykorzystać smalec lub olej rzepakowy.
Szukasz dań na tłusty czwartek? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Oponki serowe.
Przepięknie wyglądają Twoje ciasteczka 🙂