Przepis na sałatkę z halloumi i morelami

Sałatka z halloumi i morelami

Sałatka z serem halloumi, morelami i migdałami, to moja dzisiejsza propozycja na prostą sałatkę, która łączy w sobie słodkie i słone smaki. Słodki smak sałatka zawdzięcza świeżym morelom, natomiast smak słony pochodzi z sera halloumi. Ser halloumi fantastycznie sprawdza się w tego typu sałatkach i komponować można go z całym mnóstwem dowolnych owoców. Przed dodaniem do sałatki halloumi należy upiec, usmażyć lub ugrillować, gdyż jedna z tych właśnie form tegoż sera jest najsmaczniejsza. W poniższej sałatce wykorzystuję ser, który smażę na patelni lecz do smażenia nie używam żadnego tłuszczu, ponieważ patelnia ma grube dno, które zapobiega przywieraniu.

Przygotowanie tej słodko-słonej sałatki zajmuje mniej niż 15 minut, jest ona zatem bardzo szybka do zrobienia i zajadać można się nią od razu. Ta sałatka jest pyszna na lunch a także podana jako przekąska. Z pewnością zachwyci ona smakiem wszystkich zwolenników tego typu dań, czyli takich które łączą w sobie świeże owoce i nabiał.

Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z halloumi i morelami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na sałatkę z halloumi i morelami
Sałatka z halloumi i morelami

Składniki na sałatkę z halloumi i morelami.

  • 80 g mieszanki sałat
  • 4 morele
  • 180 g sera halloumi
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu bądź syropu z agawy
  • szczypta soli himalajskiej
Przepis na sałatkę z halloumi i morelami
Sałatka z halloumi i morelami

Jak zrobić sałatkę z halloumi i morelami.

Ser halloumi pokroić na plastry o grubości około centymetra każdy, włożyć na rozgrzaną patelnię o grubym dnie i smażyć z obu stron, na średniej wielkości ogniu do momentu, w którym ser jest dobrze przypieczony – około 6-7 minut. Usmażony ser wyjąć na talerzyk i wystudzić.

Każdą umytą i osuszoną morelę przekroić na pół, wyjąć pestkę a następnie każdą połówkę owocu również przekroić na pół. W miseczce wymieszać sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i syrop z agawy. Na większym talerzu rozłożyć mieszankę sałat, na której ułożyć kawałki moreli, usmażony ser i migdały. Całość dokładnie polać dressingiem z miseczki.

Przepis na sałatkę z halloumi i morelami
Sałatka z halloumi i morelami

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z halloumi i morelami.

Ser smażę na patelni o grubym spodzie, stąd też do smażenia nie używam żadnego tłuszczu, gdyż jest on zupełnie niepotrzebny w przypadku takiej patelni.

W tym przepisie wykorzystuję migdały wraz ze skórką. Można je zastąpić obranymi migdałami, migdałami blanszowanymi bądź prażonymi.

W tej sałatce sięgam po mieszankę sałat, w której składzie znajdują się liście sałat, listki botwinki, szpinak oraz rukola.

Lubisz dania z serem halloumi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grillowany halloumi z papryką.

Przepis na sałatkę z serem halloumi i morelami
Sałatka z halloumi i morelami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka z halloumi i morelami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *