Kurczak w parmezanie czyli mięso drobiowe obtoczone w panierce z mąki, jajka oraz bułki tartej wymieszanej z serem parmezan. Panierka, w której obtoczone jest mięso ma serowy, ziołowy smak i jest chrupiąca, z kolei mięso w środku jest soczyste i mięciutkie. Te smażone piersi z kurczaka to pomysł na szybki obiad, który zrobić można zarówno na specjalną okazję jak i na tygodniu. A z czym podawać panierowane piersi z kurczaka? Oto kilka propozycji na dodatki, które pysznie dopełnią smak tego soczystego mięsa.
- surówka z kapusty po chińsku
- sałatka grecka
- pikantna sałatka z ogórka – Oi Muchim
- pieczone szparagi z parmezanem
- pieczona kostka ziemniaczana
- duszony kabaczek
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kurczaka w parmezanie i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w parmezanie.
- 2 duże piersi z kurczaka (około 550 g)
- 50 g tartego parmezanu
- 100 g bułki tartej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 5-6 łyżek masła ghee lub klarowanego
- 1 łyżka ziół włoskich
Do podania:
- tarty ser parmezan
- sok z cytryny

Jak zrobić kurczaka w parmezanie.
Oczyszczone, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Mięso ułożyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozklepać z obu stron tłuczkiem do mięsa. Na talerzyk wsypać mąkę, pieprz, sól oraz zioła włoskie. Wymieszać. Kolejno, każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i przyprawach, po czym do pozostałej po obtoczeniu mięsa mąki wlać roztrzepane widelcem jajka i wymieszać. Na osobny talerzyk wsypać bułkę tartą oraz drobno-tarty ser parmezan i także wymieszać.
Obtoczone mąką mięso obtoczyć w jajkach połączonych z mąką a potem w bułce tartej połączonej z serem parmezan. Na patelnię włożyć masło ghee, rozpuścić i rozgrzać. Na gorącym tłuszczu ułożyć opanierowane mięso drobiowe i smażyć je na średniej wielkości ogniu przez około 6-7 minut, z obu stron łącznie. Usmażone mięso wyjmować na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Kurczaka w parmezanie podawać posypanego tartym parmezanem i skropionego sokiem z cytryny.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w parmezanie.
Jeżeli w trakcie obtaczania mięsa mąką wykorzystamy całą jej ilość, to w kolejnym kroku mięso moczymy w samym tylko jajku.
Masło ghee bądź masło klarowane zastąpić można olejem lub oliwą, chociaż według mnie kurczak w tej wersji smażony na maśle smakuje najlepiej.
Lubisz dania z drobiu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka w sosie pieczarkowym.


To by smakowało mojej rodzinie. Chętnie wypróbuję przepis.
Ekstra takich nigdy nie robiłam. Koniecznie spróbuję.
Nie robiłam nigdy takich kotletów. Będzie trzeba spróbować.
Mojej rodzince na pewno posmakują takie kotlety.