Szybkie rogaliki serowe bez wyrastania zarobionego ciasta, co pozwala znacznie skrócić czas robienia rogali. Bez zupełnego wyrastania ciasta w przypadku tych rogali jednak się nie obędzie, gdyż wyrastaniu podlega ciasto uformowane w rogale ale jest to tylko 25 minut. Te rogaliki drożdżowe są pyszne na śniadanie, na kolację, serwowane jako dodatek do past oraz dipów. Upieczone rogaliki serowe są lekkie, ciasto jest puszyste i miękkie w środku a na zewnątrz ma chrupiącą skórkę.
Przygotowanie rogalików serowych zaczynamy od połączenia w misce wszystkich składników na ciasto drożdżowe. Ser dodajemy minutę później po pozostałych składnikach, wyrabiamy przez kilka minut, po czym wałkujemy, wycinamy trójkąty z ciasta i formujemy. Ciasto zarobić i wyrabiać można przy pomocy miksera planetarnego, co zresztą robię osobiście kiedy przygotowuję większość ciast drożdżowych ale i nie tylko. W przypadku braku takowego miksera w domu składniki zarabiamy i wyrabiamy dłonią w szklanej bądź plastikowej misce. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy kminkiem, odstawiamy do wyrośnięcia i kiedy gotowe pieczemy na złoty kolor. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na szybkie rogaliki serowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szybkie rogaliki serowe.
- 450 g mąki pszennej + ekstra do podsypania
- 80 g tartego sera żółtego
- 50 g oleju słonecznikowego
- 7 g drożdży instant
- 10 g cukru pudru
- 200 g ciepłego mleka
- 1 jajko „L”
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1,5 łyżki kminku w ziarnach

Jak zrobić szybkie rogaliki serowe.
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier puder, drożdże instant, sól, jajko, mleko oraz olej. Wyrabiać przez minutę po czym dodać tarty ser żółty i kontynuować wyrabianie przez 3-4 minuty. Kolejno ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić na dwie części, lekko podsypać mąką po czym każdą z części rozwałkować na placek o średnicy 30 centymetrów. Następnie placek przekroić na 8 części, tak aby powstało 8 trójkątów. Każdy trójkąt naciąć w połowie podstawy na około 2 centymetry, po czym zaczynając od podstawy zwinąć w kształt rogalika. Rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i posypać kminkiem. Odstawić na 25 minut aby wyrosły. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 20 minut. Upieczone rogaliki wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc szybkie rogaliki serowe.
Sięgnąć można po dowolny ser żółty. Może to być ser Gouda, ser Gruyere, Ementaler i każdy inny dowolny ser żółty. Ser można kupić już tarty bądź zetrzeć go na średnich oczkach tarki.
Ciasta drożdżowego nie odstawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośnięcia odstawiamy tylko uformowane z ciasta rogaliki.
Placki z ciasta pokroić można na więcej aniżeli 8 trójkątów i tym samych sposobem uzyskać większą ilość mniejszych rogalików.
Rogaliki pieczemy na złoty kolor. Ja piekę je przez 20 minut lecz czas pieczenia zależny będzie od waszego piekarnika.
Lubisz serowe przekąski? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Serowe paluchy.


Szybkie i pyszne rogaliki 😉