Czekoladowe quinoa w pucharku robi się wieczorem i jest jak znalazł na śniadanie następnego dnia. Ten deser z quinoa to tak zwany deser “nocny” i nie mam tu na myśli, że jest robiony czy jedzony nocą ale to, iż stoi przez noc w lodówce. Deserek zostawiany jest w lodówce na kilka godzin po to, aby quinoa nieco spęczniało i wchłonęło w miarę możliwości jak najwięcej mleka.
“Nocne quinoa” nie zawiera w sobie cukru ani laktozy, smaku nadaje mu gorzka czekolada oraz owoce. Ja najbardziej lubię je serwować z dodatkiem bananów oraz kiwi ale każde inne, miękkie owce sprawdzą się równie dobrze. Już teraz zachęcam Was do wypróbowania przepisu na czekoladowe quinoa.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na quinoa w pucharku.
- 15 dkg ziaren quinoa
- 5 dkg gorzkiej czekolady
- 400 ml mleka owsianego
- banan
- kiwi
Jak zrobić czekoladowe quinoa w pucharku.
Quinoa zalać zimną wodą, zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 12 minut. Odlać wodę a quinoa wystudzić.
Mleko wlać do garnka, zagotować po czym zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dodać ugotowane quinoa, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Czekoladowe quinoa podawać z owocami.

Warto wiedzieć robiąc quinoa w pucharku.
Mleko owsiane zastąpić można mlekiem krowim, migdałowym, kokosowym lub ryżowym.
Quinoa w takiej formie najlepiej lubię podawać na śniadanie. Sprawdzi się również jako deser, podane na przekąskę oraz kolację.
Szukasz przepisów na dania z quinoa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kotlety z batatów i komosy ryżowej.
Dodaj komentarz