Powoli zbliża się Tłusty Czwartek 2024. Jak ten czas szybko mija. Mam wrażenie, iż co dopiero zajadałam się do oporu mnóstwem pysznych pączków i chruścików, ale było to już niemalże rok temu. Jak co roku tak i tym razem stawiam na domowe wyroby i na pewno robić będę pyszne pączki i może jeszcze skuszę się na róże karnawałowe, ale wszystko okaże się nieco później. Już teraz jednak sprawdzam co niektóre moje przepisy na karnawał a niektóre z nich nawet wdrażam w życie. Jednym z takich przepisów jest przepis na faworki drożdżowe, którym to przepisem chcę się dzisiaj z wami podzielić. Te drożdżowe faworki są puszyste i mięciutkie w środku oraz lekko chrupiące na zewnątrz. Udekorowane lukrem smakują fenomenalnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na faworki drożdżowe.
- 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 20 g świeżych drożdży
- 180 ml letniego mleka
- 1 jajko „M”
- 1 żółtko
- 60 g płynnego masła
- 5 ml ekstraktu waniliowego (1 łyżka)
- 40 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczka soli
- 5 ml octu (1 łyżka)
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- 20 ml wrzącej wody (2 łyżki)
- 20 ml soku z cytryny (2 łyżki)
Dodatkowo:
- spora ilość oleju do smażenia

Jak zrobić faworki drożdżowe.
Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, chwilkę wymieszać i wsypać 3 łyżki mąki odebrane z całości. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do dużej miski (u mnie miksera planetarnego) włożyć jajko oraz żółtko, wlać wanilię i wsypać cukier puder. Ubijać przez 4 minuty. Kolejno, wsypać przesianą przez sitko mąkę, dodać ocet, sól oraz wlać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać przez 4 minuty, po czym wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut do godziny i 30 minut.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na blat kuchenny, odrobinę podsypać mąką i wyrobić przez moment. Następnie ciasto cienko rozwałkować na grubość około 0.5 – 0.8 centymetra. Z ciasta wycinać pasy o szerokości 2,5 – 3 centymetra i długości 10 -12 centymetra. Pośrodku każdego z pasów robić małe nacięcie przez, które przekładać jeden z końców ciasta i formować w kształt faworka. Uformowane faworki ułożyć na blacie kuchennym bądź na stolnicy lekko podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 – 25 minut.
Do w miarę szerokiego i głębokiego garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący zmniejszyć ogień na średni (temperatura oleju 170 stopni Celsjusza). Na gorącym oleju układać wyrośnięte faworki, które smażyć na złoty kolor z obu stron przez około 2 minuty łącznie. Usmażone faworki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i odstawiać do wystudzenia.
Do miseczki wsypać przesiany cukier puder, dodać sok z cytryny oraz wrzącą wodę. Mieszać przez moment ręcznym ubijakiem po to, aby cukier odrobinę się rozpuścił. Zimne faworki dokładnie polać lukrem.

Warto wiedzieć robiąc faworki drożdżowe.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami instant. W tym wypadku należy dodać 5 g drożdży instant.
Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 34 sztuki faworków. Oczywiście ilość uzyskanych faworków zależy w głównej mierze od ich wielkości. Również od grubości na jaką rozwałkujecie ciasto zależeć będzie, czy wasze faworki wyjdą cienkie czy grube.
Zamiast lukrem, faworki oprószyć można cukrem pudrem. Jeśli wolicie nieco rzadszy lukier, to dodajcie do niego odrobinę więcej soku z cytryny bądź wody.
Szukasz przepisów na Tłusty Czwartek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pączki hiszpańskie.


Ekstra idealne na Tłusty czwartek