Kapusta z grochem przepis
||||

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to danie, którego zapewne u wielu z nas nie zabraknie na wigilijnym stole. Danie to cechuje się niezwykłą prostotą, jest mało skomplikowane i smaczne. Oczywiście poza okresem świątecznym śmiało można taką kapustę gotować w trakcie roku i serwować ją jako dodatek do mięs oraz ryb. Jak dla mnie najlepiej komponuje się ona ze smażonym mięsem i smażoną rybą, chociaż można oczywiście podać ją również jako dodatek do mięs pieczonych. Jako danie wigilijnekiszoną kapustę z grochem u mnie w domu podaje się przed smażoną rybą, może stąd właśnie według mnie pasuje ona najbardziej do dań smażonych.

Przygotowanie kapusty wigilijnej z grochem zaczynam od namoczenia grochu. Robię to wieczorem, odstawiam taki groch na całą noc, aby dobrze napęczniał i gotuję go dnia następnego do miękkości. W osobnym garnku gotuję kapustę kiszoną. Jako, iż lubię bardzo kwaśną kapustę, na ogół kapusty kiszonej nie płuczę i tak też postępuję w przypadku tego dania. Oczywiście wiele zależy również od tego jak kwaśna jest kapusta, którą używamy do gotowania, ponieważ jeśli faktycznie jest zbyt kwaśna i ktoś nie lubi tak intensywnego smaku, to należy ją lekko przepłukać w wodzie. Kiedy groch oraz kapusta gotują mi się w dwóch osobnych garnkach, zajmuję się podsmażeniem cebuli na oleju. Cebulka powinna lekko się przyrumienić lecz nie wolno jej przypalić. Wszystkie ugotowane składniki łączę ze sobą w jednym garnku, doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję jeszcze razem prze kilka minut. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na kapustę z grochem i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kapusta z grochem przepis
Kapusta z grochem

Składniki na kapustę z grochem.

  • 250 g grochu suchego łuskanego
  • 2 l wody
  • 250 g cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
Kapusta z grochem przepis
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem.

Do miski wsypać groch, zalać go 500 ml zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia. Kolejno, dnia następnego wodę odlać, groch przepłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Wlać 1 l wody, zagotować, zebrać pianę, która utworzy się na powierzchni wody, po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować groch do miękkości, pod lekko uchyloną pokrywką – zajęło mi to ponad godzinę. Ugotowany groch przelać na sitko.

Lekko odciśniętą z soku kapustę włożyć do garnka, wlać 500 ml wody, dodać kminek, liście laurowe oraz ziele angielskie, zagotować i gotować pod lekko uchyloną pokrywką przez 40 minut lub do momentu, w którym będzie miękka.

Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię, dodać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 15 minut, mieszając ją od czasu do czasu.

Do garnka z kapustą włożyć ugotowany groch, podsmażoną cebulę, dodać sól oraz pieprz. Gotować razem pod przykryciem przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Kapusta z grochem przepis
Kapusta z grochem

Warto wiedzieć robiąc kapustę z grochem.

Kapusty nie płuczę, lekko ją odciskam i gotuję. Jeśli kapusta jest dość grubo poszatkowana warto jest ją odrobinę przesiekać nożem. Waga kapusty podana przeze mnie w liście składników, to waga odciśniętej z soku kapusty.

Czas gotowania grochu oraz kapusty może być zależny od wielu czynników i nie zawsze jest taki sam. Na przykład grubo-siekana kapusta musi gotować się trochę dłużej aniżeli kapusta cienko szatkowana. Warto jest zatem od czasu do czasu sprawdzić czy warzywa są miękkie i gotować je odpowiednio długo.

Lubisz dania z kiszonej kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kapustę z grzybami.

Kapusta z grochem przepis
Kapusta z grochem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kapusta z grochem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *