Czerwona kapusta sprawdza się fenomenalne zarówno w surówkach jak i przygotowana na ciepło – zasmażana lub duszona. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na czerwoną kapustę w tym przepis na modrą kapustę, szybką kapustę zakwaszaną, surówkę z czerwonej kapusty i rzepy, surówkę z czerwonej kapusty z sosem satay, surówkę z czerwonej kapusty i papryki oraz wiele innych przepisów, w których króluje czerwona kapusta. Czerwona kapusta duszona to danie bezmięsne na ciepło, które świetnie komponuje się z niemalże każdym rodzajem mięsa. Fenomenalnie sprawdza się podana na obiad jako dodatek do rolad wołowych, pieczonej kaczki, pieczonej karkówki oraz całego mnóstwa innych dań mięsnych.
Przepis na czerwoną kapustę duszoną, którym dzielę się poniżej, to przepis na prostą do przygotowania kapustę z jabłkiem, cebulą i żurawiną. Ta czerwona kapusta na ciepło jest aromatyczna, mięciutka i pięknie prezentuje się na talerzu. Dodatkowo jest ona naprawdę bardzo prosta do przygotowania i zawsze wychodzi pyszna.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na czerwoną kapustę duszoną.
- 1,2 kg krojonej kapusty czerwonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 250 ml wody + 2,5 l
- 200 g cebuli
- 50 g suszonej żurawiny
- 300 g jabłek
- 2 łyżki miodu np. kwiatowego
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3/4 łyżeczki kminku w ziarnach
- 1 łyżka soku z cytryny

Jak zrobić czerwoną kapustę duszoną.
Czerwoną kapustę pokroić bądź poszatkować na dość grube paseczki, włożyć do garnka i zalać 2,5 l wody. Następnie zagotować, gotować przez minutę, po czym wylać na durszlak lub wyjąć przy pomocy sitka bądź łyżki cedzakowej. Cebulę oraz jabłka pokroić w dużą kostkę. Do tego samego garnka co poprzednio włożyć masło, wlać olej oraz dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć przez 5 minut, potem dodać jabłka wraz z kminkiem i kontynuować smażenie przez 3 minuty. Kolejno dodać kapustę, sól, pieprz, liście laurowe, 250 ml wody, żurawinę oraz miód. Garnek przykryć pokrywką i dusić kapustę na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Tak przygotowaną kapustę podawać na ciepło jako dodatek do dań mięsnych.

Warto wiedzieć robiąc czerwoną kapustę duszoną.
Jabłek nie obieram ze skórki, dobrze je myję, osuszam i usuwam gniazda nasienne. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się winne, lekko kwaskowe odmiany jabłek.
Kapustę duszę przez około 40 minut, gdyż po tym czasie jest ona odpowiednio miękka.
Lubisz dania z czerwonej kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówka z czerwonej kapusty i kopru włoskiego.


Dodaj komentarz