Beszamel to biały sos, którego podstawą jest zasmażona na maśle mąka oraz mleko. Z mąki i masła najpierw przygotowuje się zasmażkę, którą należy smażyć do momentu ugotowania się mąki. Jeśli po skosztowaniu zasmażki nadal jest w niej wyczuwalna mąka, oznacza to iż mąka nie jest ugotowana i należy ją smażyć nieco dłużej. Kolejno do usmażonej mąki, nie na raz a mniejszymi strużkami dodawane jest mleko. Bardzo ważne jest, aby od początku czyli od momentu połączenia masła z mąką, aż do końca czy doprawienia sosu, mieszać go nieustannie. Najlepszy do mieszania sosu będzie ręczy ubijak. Można również użyć drewnianej łyżki jednak osobiście uważam, iż ubijak pozwala praktycznie całkowicie pozbyć się ewentualnych grudek w sosie.
Sos beszamel wykorzystać można do przygotowania wielu dań. Jest idealny do lasagne, croque monsieurs, wszelakich zapiekanek, pieczonych mięs oraz warzyw. Beszamel jest również bazą dla innych sosów takich jak np. mornay.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na beszamel.
- 500 ml mleka
- 4 dkg mąki pszennej
- 5 dkg masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczka soli
Jak zrobić sos beszamel.
Do garnka wsypać przesianą mąkę, dodać miękkie masło, wymieszać i wstawić na ogień. Mieszając nieustannie gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno średnimi strużkami wlewać letnie mleko, cały czas mieszając najlepiej ręcznym ubijakiem. Po dodaniu całego mleka sos zagotować, dodać sól oraz gałkę muszkatołową i gotować przez 2 minuty.

Warto wiedzieć robiąc beszamel.
Sos beszamel poza gałką muszkatołową doprawić można również białym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Zazwyczaj po dodaniu pierwszych strużek mleka do zasmażki składniki bardzo szybko gęstnieją i zamieniają się w dużą grudę. Nie należy się tym martwić, gdyż jest to normalne. Należy cały czas mieszać sos i dodawać mleko.
Jeśli pomimo wszelkich starań w sosie nadal są grudki, sos należy przelać przez gęste sitko.
Szukasz przepisów na sosy z masłem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos pieczarkowy.
Dodaj komentarz