Trifle to bardzo popularny w Anglii deser składający się z warstwy owoców, budyniu, biszkoptów i bitej śmietany. W trifle znaleźć mogą się dowolnie wybrane owoce takie jak truskawki, borówki, owoce leśne czy pomarańcze. Również czekolada oraz kawa są dość popularnym dodatkiem, który wykorzystać można w tymże deserze.
Poniżej znajdziecie przepis na trifle z owocami leśnymi. Postawiłam na mrożone owoce leśne, gdyż jesteśmy poza sezonem i w tym momencie świeże truskawki czy maliny kupione w sklepie nie mają tak dobrego smaku. Dzięki użyciu owoców leśnych trifle wyszło nieprzesadnie słodkie i jak dla mnie był to plus.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na trifle z owocami.
- 10 dkg biszkoptów lady fingers
- 50 dkg mrożonych owoców leśnych
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 budyń waniliowy w proszku (40 gr)
- 500 ml mleka
- 7 łyżek cukru kryształu
- 500 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 15 gr żelatyny w proszku
- 2 łyżki płatków migdałowych
Jak zrobić trifle z owocami leśnymi.
Do miseczki wsypać żelatynę, dodać 3 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Kolejno, podgrzać i wystudzić.
Do garnka wlać wodę, wsypać owoce leśne oraz 5 łyżek cukru kryształu. Zagotować po czym gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odlać 100 ml soku i wystudzić. Do pozostałej części owoców w garnku dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i odstawić, aby całość nieco stężała.
Do osobnego garnka wlać 350 ml mleka, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. W kubku wymieszać pozostałe mleko z proszkiem budyniowym. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń z kubka. Mieszając nieustannie, gotować przez 1 do 2 minut. Ugotowany budyń zdjąć z garnka i nieco wystudzić.
Płatki migdałowe wsypać na patelnię, prażyć na bardzo małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, namoczyć w soku owocowym i ułożyć jeden obok drugiego w dość szerokiej misce. Na biszkopty wylać letni budyń, rozprowadzić bardzo dokładnie, aby budyń przyległ dobrze do brzegów miski po czym odstawić miskę celem wystudzenia budyniu. Kiedy budyń jest zimny i powstanie na nim skórka, wylać tężejące owoce. Deser wstawić do lodówki, aby owoce z galaretką całkowicie stężały.
Do osobnej miski wlać zimną śmietanę kremówkę i cukier puder. Ubić na sztywno. Trifle wyjąć z lodówki, pokryć bitą śmietaną i posypać prażonymi migdałami. Deser schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc trifle owocowe.
W trifle wykorzystać można zarówno biszkopt jak i dowolne ciastka biszkoptowe. Jeśli sięgamy po ciasto biszkoptowe to powinno być ono dość cienkie a po upieczeniu pokrojone na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę.
Ja w moich trifle użyłam mrożonych owoców leśnych. Sięgnąć można po większość mrożonych jak i świeżych owoców. W Anglii najbardziej popularny jest deser trifle z truskawkami. Do jego przygotowania wykorzystywane są świeże owoce. Oczywiście w sezonie ja również polecam sięgnąć po świeże borówki, maliny, truskawki.
Budyń po ugotowaniu dobrze jest przykryć folią spożywczą, odstawić na chwilę do wystygnięcia i kiedy jeszcze letni wylać go na trifle, nie przykrywać niczym po to aby na jego wierzchu powstał kożuch. Kożuch pozwoli tężejącym owocom nie wpaść w budyń lecz ładnie się na nim rozłożyć.
W wersji dla dorosłych do soku owocowego, w którym moczone są biszkopty dodawany jest alkohol taki jak sherry lub port.
Trifle fajnie sprawdza się podane w indywidualnych pucharkach.
Szukasz przepisów na desery z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ptasie mleczko na herbatnikach.
Dodaj komentarz