Sos chlebowy jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych. Najlepiej sprawdza się podany z pieczonym mięsem drobiowym. Może to być pieczony w całości kurczak, indyk, pieczone udka lub podudzia. Przygotowanie sosu chlebowego to kwestia kilku minut. Składniki należy włożyć do garnka i gotować, aby smaki dodanych przypraw połączyły się ze sobą. W ostatnim etapie przygotowywania sosu dodawana jest bułka tarta, która sprawia, iż sos staje się gęsty. Już teraz zachęcam Was do przygotowania sosu chlebowego w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos chlebowy.
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 10 dkg bułki tartej lub pokruszonego czerstwego chleba bez skórki
- 1/5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 500 ml mleka
- 4 dkg masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 10 dkg cebuli
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
Jak zrobić sos chlebowy.
Do garnka wlać mleko, dodać cebulę pokrojoną na duże kawałki, liść laurowy, ziarna pieprzu, pieprz mielony, goździki, gałkę muszkatołową, sól oraz masło. Gotować przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Kolejno, zdjąć z ognia i wystudzić.
Zimne mleko przelać przez gęste sitko, po to aby uzyskać jedynie płyn bez dodatków. Następnie mleko wstawić na ogień, zagotować i wsypać bułkę tartą. Mieszając nieustannie gotować przez 1-2 minuty. Sos chlebowy podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc sos chlebowy.
Ja do przygotowania sosu chlebowego najczęściej używam czerstwego pieczywa. Z takiego pieczywa usuwam skórkę, dzielę je w dłoniach na mniejsze kawałki a następnie miksuję za pomocą robota kuchennego. Sos przygotowany na pieczywie smakuje mi bardziej niż ten, do którego dodawana jest bułka tarta.
Szukasz przepisów na sosy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos romesco.

Dodaj komentarz