Przyprawy korzenne świetnie odnajdują się nie tylko w ciastach, napojach czy deserach, są one także oryginalnym dodatkiem do śledzi. Połączenie tych dwojga wydawać może się co najmniej dziwne lecz zapewniam was, iż jest ono całkiem trafione, wystawczy się jedynie do niego przekonać. Śledzie korzenne przygotowuję najczęściej w okresie świątecznym, chociaż można je śmiało robić przez cały rok przy okazji urodzin, imienin czy też mniejszych bądź większych biesiad.
Przygotowanie śledzi korzennych zaczynam od pokrojenia ryb na mniejsze kawałki. Ja wybieram śledzie marynowane w oleju ponieważ najbardziej lubię ich smak w tym daniu. Dodatkowym elementem, który decyduje o moim wyborze tych a nie innych śledzi jest fakt, iż nie muszę ich przed wykorzystaniem wymaczać w wodzie. Jeśli zdecydujecie się zastąpić śledzie w oleju solonymi matiasami, to koniecznie będziecie musieli je wymoczyć w zimnej wodzie. Kiedy ryby mam już pokrojone biorę się za przygotowanie szybkiej marynaty, w której będą marynowane śledzie. Aby podkręcić jej smak i nadać jej intensywniejszego aromatu, prażę przyprawy na suchej patelni i kiedy gotowe łączę je z rybami, olejem, sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Dodaję także odrobinę pieprzu czarnego bądź kolorowego. Tak przygotowane śledzie układam w większym słoiku na przemian z drobo-krojoną cebulą – ja wybieram szalotkę lecz zamiast niej użyć można cebulę białą bądź czerwoną.
Słoik ze śledziami szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Te proste śledzie korzenne serwuję z dodatkiem pieczywa. Jak dla mnie najlepiej smak tychże śledzi dopełnia ciemne pieczywo, w tym chleb razowy oraz pumpernikiel. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na śledzie korzenne i sugeruję ich przygotowanie na nadchodzące Święta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śledzie korzenne.
- 400 g filetów śledziowych w oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 180 ml oleju
- 150 g cebuli szalotki
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 4 goździki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4 ziarna kardamonu
- 2 gwiazdy anyżowe
- 1/2 łyżeczka kolorowego pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczka mielonego imbiru w proszku

Jak zrobić śledzie korzenne.
Śledzie wyjąć z oleju, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki o szerokości 2,5-3 centymetra. Cebulę szalotkę pokroić na cienkie paseczki lub w cienkie piórka.
Na suchą patelnię włożyć kardamon, goździki, ziele angielskie, liście laurowe oraz anyż. Prażyć przez minutę na małym ogniu, po czym dodać mielone przyprawy tj. cynamon oraz imbir i prażyć razem przez kilka sekund. Przyprawy z patelni przełożyć do miseczki, dodać olej, musztardę, sok z cytryny, miód, pieprz i wymieszać. Kolejno, dodać pokrojone śledzie i dokładnie wszystko razem połączyć mieszając łyżką.
W słoiku warstwami układać cebulę na przemian ze śledziami w oleju i przyprawach. Słoik szczelnie zamknąć i umieścić w lodówce na 2-3 dni.

Warto wiedzieć robiąc śledzie korzenne.
Marynatę korzenną przygotować można z olejem rzepakowym, lnianym lub słonecznikowym.
Musztardę ziarnistą zastąpić można musztardą kremową Dijon.
Mielony cynamon zastąpić można laską cynamonu, z kolei imbir mielony kilkoma plastrami świeżego imbiru.
Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę buraczkową z serkiem i śledziem.


Nigdy takich śledzi nie jadłam. Lubię takie potrawy chętnie spróbuję