Seler to warzywo korzeniowe, którego zarówno liście jak i bulwa nadają się do spożycia. Liście selera idealnie podkreślą smak niejednej zupy oraz sprawdzą się jako dekoracja wielu dań. Z kolei lekko orzechowy, delikatny w smaku korzeń selera można gotować, piec, blanszować oraz spożywać na surowo. Sprawdza się w sałatkach, surówkach, zupach, zapiekankach oraz puree.
Pieczony seler z odrobiną oleju, soli oraz kminu to danie wegańskie, które podać można na obiad. Po upieczeniu odstawiam selera na chwilę, a następnie kroję go w centymetrowe plastry. Plastry pieczonego selera podaję z dodatkiem pasty z pieczonej marchewki bądź jako dodatek do innych dań. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na pieczonego selera i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczonego selera.
- 1 duży seler korzeniowy (95 dkg)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka kminu w ziarnach
Jak zrobić pieczonego selera.
Selera bardzo dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejno, natrzeć olejem, solą oraz kminem. Owinąć folią aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 30 minut. Przed wyjęciem selera z piekarnika sprawdzić widelcem czy seler jest upieczony.

Warto wiedzieć robiąc pieczonego selera.
Selera piekę wraz ze skórką, dlatego też zawsze przed upieczeniem bardzo dobrze go myję, często także szoruję go szczoteczką, gdyż w dolnej jego części lubi zbierać się ziemia.
W zależności od tego jak dużą sztukę selera pieczecie, może on potrzebować nieco mniej lub więcej czasu w piekarniku, aniżeli czas podany przez mnie. Przed wyjęciem selera z piekarnika warto jest się upewnić, iż jest odpowiednio miękki.
Kmin zastąpić można kminkiem z ziarnach.
Lubisz dania z selera? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Wegańskiego tatara z selera i tofu.


Dodaj komentarz