Wegański gulasz z zielonej soczewicy
||||

Gulasz z zielonej soczewicy

Smak tego wegańskiego gulaszu z pewnością was zaskoczy, jest on bowiem lekko pikantny oraz ziołowy. Dodatkowo ten prosty gulasz jest wyjątkowo sycący. Podstawą tego gulaszu jest bogata w białko oraz błonnik zielona soczewica, która po ugotowaniu ma miękką i sypką konsystencję. Poza soczewicą w gulaszu znajdziecie również marchew, cebulę oraz pomidory z puszki. W sezonie postawić można na świeże pomidory, które wystarczy pokroić w małą kosteczkę, lecz poza sezonem lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie właśnie pomidorów z puszki. W daniu tym nie mogło zabraknąć świeżych ziół, a ja zdecydowałam się sięgnąć po kilka, w tym rozmaryn oraz tymianek.

Ten prosty gulasz z soczewicy podaję z dodatkiem pieczywa, na ogół na obiad jako danie główne. Można go zaserwować także jako dodatek do innych dań, na przykład pieczonego drobiu czy grillowanej kiełbasy. Jeśli nie chcecie gulaszu podawać z pieczywem, to możecie je zastąpić jajkiem smażonym lub keksem kwaśnej śmietany, gdyż oba te dodatki bardzo dobrze się tutaj sprawdzają. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na gulasz z zielonej soczewicy i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Wegański gulasz z zielonej soczewicy
Gulasz z soczewicy

Składniki na gulasz z zielonej soczewicy.

  • 25 dkg ziaren suszonej zielonej soczewicy
  • 15 dkg cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 20 dkg marchwi
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 40 dkg pomidorów w puszce
  • 1/4 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Wegański gulasz z zielonej soczewicy
Gulasz z soczewicy

Jak zrobić gulasz z zielonej soczewicy.

Zieloną soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, po czym odlać na sitko.

Pokrojoną w małą kostkę cebulę włożyć do garnka, dodać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut. Kolejno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę chili i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Następnie wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną w krążki marchew, soczewicę, sól, pieprz, pomidory z puszki, rozmaryn, tymianek i skórkę z cytryny. Całość zagotować i wolno gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35-40 minut lub do momentu, w którym warzywa będą miękkie.

Wegański gulasz z zielonej soczewicy
Gulasz z soczewicy

Warto wiedzieć robiąc gulasz z zielonej soczewicy.

Domowy bulion warzywny przygotujesz według przepisu TUTAJ.

Całą paprykę chili zastąpić można ostrą papryką mieloną. Uważajmy jednak z jej ilością.

Lubisz dania z zielonej soczewicy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z zielonej soczewicy.

Wegański gulasz z zielonej soczewicy
Gulasz z soczewicy
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Gulasz z zielonej soczewicy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *