Smak tego wegańskiego gulaszu z pewnością was zaskoczy, jest on bowiem lekko pikantny oraz ziołowy. Dodatkowo ten prosty gulasz jest wyjątkowo sycący. Podstawą tego gulaszu jest bogata w białko oraz błonnik zielona soczewica, która po ugotowaniu ma miękką i sypką konsystencję. Poza soczewicą w gulaszu znajdziecie również marchew, cebulę oraz pomidory z puszki. W sezonie postawić można na świeże pomidory, które wystarczy pokroić w małą kosteczkę, lecz poza sezonem lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie właśnie pomidorów z puszki. W daniu tym nie mogło zabraknąć świeżych ziół, a ja zdecydowałam się sięgnąć po kilka, w tym rozmaryn oraz tymianek.
Ten prosty gulasz z soczewicy podaję z dodatkiem pieczywa, na ogół na obiad jako danie główne. Można go zaserwować także jako dodatek do innych dań, na przykład pieczonego drobiu czy grillowanej kiełbasy. Jeśli nie chcecie gulaszu podawać z pieczywem, to możecie je zastąpić jajkiem smażonym lub keksem kwaśnej śmietany, gdyż oba te dodatki bardzo dobrze się tutaj sprawdzają. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na gulasz z zielonej soczewicy i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz z zielonej soczewicy.
- 25 dkg ziaren suszonej zielonej soczewicy
- 15 dkg cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 20 dkg marchwi
- 800 ml bulionu warzywnego
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 40 dkg pomidorów w puszce
- 1/4 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 suszona papryczka chili
- 2 łyżki oleju słonecznikowego

Jak zrobić gulasz z zielonej soczewicy.
Zieloną soczewicę wypłukać w zimnej wodzie, po czym odlać na sitko.
Pokrojoną w małą kostkę cebulę włożyć do garnka, dodać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut. Kolejno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę chili i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Następnie wlać bulion warzywny, dodać pokrojoną w krążki marchew, soczewicę, sól, pieprz, pomidory z puszki, rozmaryn, tymianek i skórkę z cytryny. Całość zagotować i wolno gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 35-40 minut lub do momentu, w którym warzywa będą miękkie.

Warto wiedzieć robiąc gulasz z zielonej soczewicy.
Domowy bulion warzywny przygotujesz według przepisu TUTAJ.
Całą paprykę chili zastąpić można ostrą papryką mieloną. Uważajmy jednak z jej ilością.
Lubisz dania z zielonej soczewicy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z zielonej soczewicy.


Bardzo chętnie bym spróbowała takiego gulaszu. Muszę go ugotować