Koper włoski należy do tej grupy roślin, których praktycznie każdą część można wykorzystać w kuchni. Z bulw przyrządza się surówki, zapieka, grilluje. Owoce wykorzystuje się do przyprawiania sosów, mięs i warzyw a liście używane są przyrządzania dressingów oraz jako przyprawa do zapiekanych warzyw i ryb.
Surówka z kopru włoskiego to moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tegoż warzywa w formie na świeżo. Koper włoski rewelacyjnie łączy się z owocami cytrusowymi dlatego też poza jabłkiem, które znalazło się w tej surówce, dodałam również pomarańcz. Surówkę doprawiłam odrobiną oliwy i octu jabłkowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z kopru włoskiego.
- 25 dkg kopru włoskiego
- 20 dkg pomarańczy (po obraniu)
- 2 zielone cebule
- 20 dkg jabłka (1 duże)
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
Jak zrobić surówkę z kopru włoskiego.
Koper włoski bardzo drobno pokroić, najlepiej za pomocą szatkownicy. Jabłko pokroić w kostkę, a z cząstek pomarańczy usunąć białą błonkę. Zieloną cebulkę drobno posiekać. W misce wymieszać pokrojony koper, cebulkę, pomarańcz oraz jabłko. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać olej oraz ocet i dokładnie wymieszać. Surówkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kopru włoskiego.
Jabłko do tej surówki dodaję wraz ze skórką. Możecie je oczywiście obrać ale naprawdę nie jest to konieczne.
Obierając pomarańcz starajcie się usunąć w miarę możliwości jak najwięcej białej błonki, która otacza każdą indywidualną cząstkę pomarańczy. Błonka ta jest nieco gorzka w smaku i zbyt duża jej ilość może zepsuć smak surówki.
Szukasz przepisów na surówki z koprem włoskim? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty i kopru włoskiego.






Dodaj komentarz