Jeśli lubicie pasty kanapkowe, to ta powinna przypaść wam do gustu. Jej podstawą są wędzone szprotki oraz pomidory. Całość doprawiona jest odrobiną soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Pastę podaję na pieczywie. Może to być zarówno bagietka, pieczywo tostowe, chleb, bułki jak i krakersy. Jako, iż wędzone szprotki cechują się intensywnym, charakterystycznym dla wędzonych ryb smakiem oraz zapachem, pastę tą serwuję z dodatkiem marynowanej cebuli oraz kiełków. Te dwa małe dodatki fantastycznie komponują się ze smakiem tejże pasty i sprawiają, iż smakuje bardziej interesująco.
Pasta kanapkowa z wędzonych szprotek to propozycja, która sprawdza się podana na śniadanie, na kolację oraz jako przekąska. Można ją przygotować dzień bądź dwa przed podaniem i zajadać się nią kiedy najdzie nas na to ochota. Polecam wam ten przepis na pastę z wędzonych szprotek i zachęcam do wypróbowania go w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę kanapkową z wędzonych szprotek.
- 25 dkg pomidorów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 10 dkg wędzonych szprotek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- bagietka
- garść kiełków
- kilka wędzonych szprotek
- 2 łyżki marynowanej cebuli czerwonej

Jak zrobić pastę kanapkową z wędzonych szprotek.
Pomidory pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka wraz z oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 20-25 minut, bądź do momentu, w którym sok z pomidorów niemalże całkowicie odparuje. Wystudzić.
Do wysokiego kubka włożyć wędzone szprotki, podsmażone pomidory, szczyptę soli oraz pieprzu. Zmiksować na kremową, jednolitą konsystencję.
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, każdą posmarować pastą ze szprotek. Na paście ułożyć kiełki, marynowaną cebulę oraz wędzone szprotki.

Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową z wędzonych szprotek.
Waga szprotek podana przeze mnie w liście składników, to ich waga po usunięciu ogonów oraz główek. Co niektórzy miksują także ogonki oraz główki tychże rybek, jednak jak dla mnie są one nieco twarde dlatego też nie dodaję ich do pasty.
Bagietkę przed posmarowaniem pastą można lekko podpiec w piekarniku lub ugrillować.
Każdy rodzaj kiełków łączy się smacznie z tą pastą kanapkową. Można sięgnąć po kiełki z brokuła, rzodkiewki, rzeżuchy, lucerny, fasoli mung czy chociażby buraka.
Przepis na marynowaną cebulę czerwoną znajdziesz TUTAJ.
Lubisz pasty kanapkowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z zielonej soczewicy.


Dodaj komentarz