W dzisiejszym świecie, w którym wszyscy jesteśmy w pędzie trudno jest dostarczyć organizmowi wymaganą ilość witamin poprzez regularne jedzenie owoców i warzyw. Na pomoc przychodzą nam tutaj koktajle.
Koktajl to płynna mieszanka warzyw i owoców z dodatkami. Bazą koktajlu jest dowolnie wybrany przez nas płyn. Może to być mleko (w tym kokosowe, migdałowe, sojowe), jogurt, kefir, herbata, kawa, soki z owoców, woda oraz woda kokosowa.
Dodatki, które znaleźć mogą się w naszym koktajlu to na przykład ziarna chia, przyprawy takie jak pieprz cayenne, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, płatki owsiane lub masło orzechowe.
To od nas zależy co znajdzie się w dany dzień w naszym koktajlu. Codziennie możemy robić inny pod względem smakowym koktajl.
Koktajle są świetnym sposobem na „przemycenie” nielubianych przez nas owoców lub warzyw. Połączone w jedną całość z naszymi faworytami są niemalże niewyczuwalne w smaku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zielony koktajl.
- 500 ml zielonej herbaty
- 2 owoce kiwi
- 1/2 świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka miodu
- duża garść szpinaku
Jak zrobić koktajl z kiwi i szpinaku.
Do blendera włożyć pokrojone owoce kiwi, selera, miód, szpinak, sok z limonki i herbatę. Zmiksować na jednolitą konsystencję.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc koktajl owocowo-warzywny.
Zieloną herbatę zaparzyłam z jednej torebki herbaty. W momencie dodawania herbaty do koktajlu powinna być ona wystudzona.
Dodałam małą łyżeczkę miodu. Koktajl nie powinien być przesadnie słodki. Miód zastąpić możecie syropem klonowym, syropem z agawy czy melasą.
Lubisz koktajle? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Koktajl z jarmużu.
Dodaj komentarz